John de Mol en Mariëtte Hamer Beeld © ANP

Mariëtte Hamer haalt hard uit naar John de Mol: 'John, het was niet op orde'

30 maart 2023 00:01

Mariëtte Hamer (64), de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft woensdagavond hard uitgehaald naar John de Mol (67). De mediatycoon riep in de uitzending van 'BOOS', ruim een jaar geleden, vrouwen op zich te melden omdat dat veilig zou zijn. Het rapport van producent ITV, dat woensdag werd gepresenteerd, bewijst volgens Hamer dat John toen niet de waarheid sprak.

"Het is geen cultuuronderzoek, want de cultuur bij het bedrijf wordt niet onderzocht"

"Je deed een oproep aan de vrouwen: ga je melden, want het is op orde", vatte Hamer samen. "Maar het wás niet op orde." Zij snapt dat veel vrouwen die zich in eerste instantie meldden bij Van Doorne, het advocatenkantoor dat voor ITV het onderzoek deed, zich toch niet wilden laten interviewen. "Zij zeiden: we vertrouwen het niet", aldus Hamer.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

The Voice-slachtoffers willen dat directie producent ITV aftreedt

De regeringscommissaris seksueel wangedrag weet niet goed wat ze met de samenvatting van het onderzoek van ITV aan moet. "Het is geen cultuuronderzoek, want de cultuur bij het bedrijf wordt niet onderzocht", stelt ze. "Het is geen integriteitsonderzoek, het wordt niet duidelijk wie er verantwoordelijk was. Het zweeft er allemaal een beetje tussen." Hamer zet ook haar vraagtekens of alles bij ITV nu wel op orde is, zoals het bedrijf claimt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Talpa vindt het goed dat The Voice-rapport openbaar is: 'Met name voor slachtoffers'

Advocatenkantoor Van Doorne concludeerde dat er meerdere gevallen van 'ongepast gedrag' hebben plaatsgevonden bij de talentenjacht, maar dat er niks met de meldingen bij leidinggevenden lijkt te zijn gedaan. RTL wil een 'stevig gesprek' met het bedrijf gaan voeren, maar wil niet zeggen wat de inzet van dat gesprek moet zijn. De slachtoffers van The Voice of Holland willen dat het verantwoordelijke Nederlandse managementteam van ITV aftreedt na het woensdag verschenen rapport.

ITV wil niet zeggen of het managementteam dit overweegt.

John van den Heuvel vindt TVOH-onderzoek een 'aanfluiting': 'Geen genoegdoening'

13:16

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!