Henkjan Smits Beeld © ANP

Henkjan Smits overstelpt met reacties na verhaal over ziekte

31 maart 2023 10:35

Henkjan Smits (61) is overstelpt met reacties nadat hij donderdag in een podcast had verteld dat hij in 2019 weer is behandeld voor kanker. Dat vertelt de presentator vrijdag aan het ANP. Het ging om een relatief kleine behandeling. Hij beklemtoont dat hij inmiddels alweer vier jaar gezond is.

"Het is hartverwarmend. Maar er is dus absoluut geen reden voor zorgen"

"Ik heb de hele avond berichtjes ontvangen van mensen die meeleefden", vertelt hij. "Het is hartverwarmend. Maar er is dus absoluut geen reden voor zorgen. De tumor is passief. Ik word elke drie maanden gecontroleerd, maar de waarden zijn nu laag en stabiel. Ik maak me ook helemaal geen zorgen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Henkjan Smits weer behandeld voor prostaatkanker: 'Het gaat goed'

Bij Henkjan werd in 2019 in het RadboudMC in Nijmegen een minuscule uitzaaiing ontdekt via een nieuwe methode die heel nauwgezet een tumor kan lokaliseren. Dankzij nanovloeistof die via een infuus in zijn lichaam werd gebracht, konden de uitzaaiing in zijn lymfeklieren snel en precies worden gevonden. Daarna is hij in het UMC in Utrecht bestraald. Inmiddels is Henkjan alweer vier jaar gezond.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Henkjan Smits wordt nog steeds achtervolgd door Idols

De nauwkeurigheid waarmee de nanovloeistof kleine uitzaaiingen kan vinden is uniek in de wereld. Het vinden van dit soort tumoren die kleiner zijn dan 8 millimeter worden niet gevonden met gewone scans. Het RadboudMC is vooralsnog het enige ziekenhuis in de wereld waar deze techniek wordt toegepast. Radioloog Jelle Barentsz heeft Henkjan hiermee onderzocht: "Ik ben dokter Barentsz enorm dankbaar dat hij dit in een vroeg stadium heeft ontdekt, waardoor ik nu kan zeggen dat ik gezond ben."