Beeld © ANP

Voorlopig geen nieuw seizoen Temptation Island: 'Eerst gesprekken met melders'

8 september 2023 18:25

Content directeur RTL, Peter van der Vorst (51) laat weten samen met producent SimpelZodiak in gesprek te willen met melders van 'Temptation Island'. Tot die tijd wordt er 'geen nieuw seizoen besteld'.

"Er is nog geen nieuw seizoen besteld en we zullen geen nieuwe stappen zetten totdat we meer duidelijkheid hebben"

De keuze om geen nieuw seizoen te bestellen, is gemaakt naar aanleiding van de ophef die is ontstaan rond het datingprogramma. Meerdere oud-deelnemers van Temptation Island hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij slachtofferadvocaat Sébas Diekstra. Ook zij zeggen psychische klachten te hebben overgehouden aan hun deelname aan het programma. De teller staat inmiddels op veertien voormalige kandidaten. Er hebben zich nu ook oud-deelnemers uit België gemeld bij de strafadvocaat, dit was eerder nog niet het geval. "Het beeld dat wordt geschetst door advocaat Diekstra maakt het nog urgenter om samen met producent SimpelZodiak met de melders in gesprek te gaan", laat Peter in een reactie weten aan RTL Boulevard.

"Die wens hebben we eerder deze week in een gesprek met Diekstra al uitgesproken. We hebben tot op het moment van deze reactie nog niets gehoord en hebben zelf geen nieuwe meldingen gekregen. We hopen dat hij zo snel mogelijk op onze uitnodiging ingaat, zodat we een compleet beeld kunnen krijgen van de situatie. We vinden het uiterst belangrijk om persoonlijk de ervaringen van deze (oud) deelnemers zelf te horen.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Weer 4 oud-deelnemers Temptation Island melden zich bij Sébas Diekstra

De meldingen volgen op een interview dat oud-deelnemers Aylin en Efrain vorige week aan deze site gaven. Zij stelden dat er bij het programma sprake zou zijn van manipulatie van de kandidaten door de makers. Naast het emotionele trauma dat zij zouden hebben opgelopen, ondernam Aylin naar eigen zeggen twee zelfdodingspogingen als gevolg van psychische klachten die voortkwamen uit het programma.

"Wij begrijpen dat er veel wordt gereageerd vanuit verschillende partijen op wat er in de media verschijnt. Veel aannames zijn niet juist. Onder andere over nazorg en boeteclausules", vervolgt Peter. "Er wordt intensieve nazorg geboden en met deelnemers wordt uitgebreid stilgestaan bij het doel van boeteclausules. Dat gaat nooit over melden, alleen over spoilers en spelbederf. In het hele maakproces wordt benadrukt dat melden altijd mogelijk is. Een andere aanname is een nieuw seizoen. Er is nog geen nieuw seizoen besteld en we zullen geen nieuwe stappen zetten totdat we meer duidelijkheid hebben. Eerst de gesprekken met de melders.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vijfde Temptation Island-kandidaat meldt zich na klachten

“Zoals wij aan RTL hebben laten weten, willen een aantal cliënten zeker met hen in gesprek gaan. Afgelopen week heb ik aangegeven dat ik daar binnenkort op terug zal komen", reageert Diekstra aan RTL Boulevard.

"Wat opvallend is, is dat een groot deel van de klachten al bekend was. Er is een mediationtraject met twee cliënten geweest, waarna zij een compensatie van €30.000 hebben ontvangen. Dat het programma nu pas gepauzeerd wordt vanwege de ophef, vinden meerdere cliënten dan ook op zijn minst opmerkelijk."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Temptation-koppel neemt juridische stappen na oplopen emotionele schade