Cast Oppassen!!! Beeld © ANP

15 jaar geleden: het einde van Oppasssen!!!

22 februari 2018 09:21

Het is vandaag alweer 15 jaar geleden dat de VARA de stekker trekt uit Oppassen!!!, de langstlopende comedyserie van de Nederlandse televisie. RTL Boulevard blikt terug op de succesvolle serie over het wel en wee van de familie Bol-Buys die jarenlang miljoenen kijkers aan de buis weet te kluisteren.

De eerste aflevering van Oppassen!!! wordt uitgezonden op 9 maart 1991. De comedyserie vertelt het verhaal van opa Willem Bol en opa Henry Buys die samen een huishouden proberen te runnen. Ze dragen de zorg voor hun twee kleinkinderen, aangezien dochter Simone Buys en zoonlief Victor Bol druk zijn met het maken van carrière. De puberende Anna en Rik zorgen er met hun streken voor dat de opa's dagelijks met de handen in het haar zitten. Om nog maar te zwijgen over huisvriend Harry Stevens, die met zijn criminele handeltjes ervoor weet te zorgen dat de rapen al helemaal vaak gaar zijn in huize Bol-Buys.  

Cast Oppassen!!!

Leader

Het meest kenmerkende van de serie is toch wel de intro. Hierin is het ochtendritueel te zien van de Rotterdamse opa's. Iedere ochtend nemen zij afscheid van carrièretijgers Simone en Victor, die beiden lange dagen maken op kantoor. Vervolgens vertrekken ook de puberende Anna en Rik naar school. Aan het einde van de intro proberen de opa's samen door een deur te komen: een symbolische verwijzing naar de politieke achtergrond van de opa's. Want waar opa Willem Bol een echte linkse rakker is en zichzelf een socialist in hart en nieren noemt, is opa Henry Buys juist pro-rechts. De VVD'er is zelfs burgemeester geweest van het mooie plaatsje Veere, waar opa Henry in de serie maar wat graag herinneringen aan ophaalt.

Rik Bol

De serie betekent de doorbraak van Matijs Jansen. Matijs maakt als de rebelse tiener Rik Bol het leven van zijn opa's behoorlijk zuur. Dat maakt het tv-publiek echter weinig uit: Matijs groeit uit tot een waar meisjesidool. Menig fan pinkt dan ook een traantje weg wanneer Mat in 1998 uit de serie vertrekt. Alterego Rik besluit te gaan studeren en Matijs verkiest de Toneelacademie in Maastricht boven zijn rol in de succesvolle VARA-serie. Inmiddels is Matijs alweer 42 en staat nog altijd op de planken met verschillende theaterproducties.

Matijs Jansen

Anna Bol

Ook televisiezusje Annette Barlo wordt in één klap bekend door haar rol als Anna Bol in de succesvolle comedyserie. De kijkers zien Anna veranderen van opstandig pubermeisje in een mooie, getrouwde vrouw. In Oppassen!!! trouwt Anna met Piet van Vliet, een knullige dierenarts. Samen met Piet krijgt Anna zoontje Ricky. Anna is een geliefd personage bij de fans en de schrik is dan ook groot bij de programmamakers wanneer Annette in 2000 aangeeft met de serie te willen stoppen. Anna vertrekt samen met Piet en Ricky naar Drenthe en de schrijvers beramen zich op een vervolg voor de succesvolle comedyserie. 

Anno 2018 is Annette Barlo overigens nog altijd volop in de picture: zo is de actrice onlangs te bewonderen in de SBS-serie De Spa. Helaas voor Annette is de serie nou niet bepaald een kijkcijfersucces te noemen.

Annette Barlo
Annette Barlo
Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Annette Barlo: De Spa heeft tijd nodig

Groot verlies

Jarenlang leven miljoenen kijkers mee met de avonturen van de opa's. Heel Nederland is dan ook in diepe rouw wanneer acteur Coen Flink alias opa Buys overlijdt op 29 juni 2000. De VARA besluit in goed overleg met Coen zijn weduwe om toch door te gaan met de serie. Edmond Classen maakt als opa Rogier van Cleef zijn opwachting in de serie en moet hiermee het gat opvullen dat Coen heeft achtergelaten. 

Het is de laatste grote rol voor Edmond, die overlijdt op 27 januari 2014. Ben Hulsman oftewel opa Willem Bol, die als enige castlid in iedere aflevering te bewonderen is, geniet momenteel van zijn welverdiende pensioen. De 86-jarige acteur is jammer genoeg sinds 2005 (als voorzitter van de paardensportvereniging Minerva in het Sinterklaasjournaal) niet meer op de televisie te zien geweest. Ben is in 2003 nog even te zien in de spin-off van Oppassen!!!, Bergen Binnen, maar kan zich niet vinden in de werkwijze van de regisseur en besluit na één seizoen om de handdoek in de ring te gooien.

Coen Flink
Cast Oppassen!!!

Nieuw gezin

Tegelijkertijd met de komst van opa Rogier verschijnt Heleen Hummelen als Rogier's dochter Bella in de serie met haar televisiekinderen Willemijn (Lotje van der Bie) en Sander (Sascha Visser). In navolging van Matijs groeit ook Sascha uit tot een waar meisjesidool. Sascha is pas 13 wanneer hij zijn opwachting maakt in Oppassen!!!, maar weet met zijn schattige voorkomen het hart van menig pubermeisje te veroveren. En terwijl tv-zusje Lotje op een gastrol in ONM (2005) na in de jaren daarna van de beeldbuis verdwijnt, is Sascha anno 2018 nog steeds op de televisie te aanschouwen. Zo presenteert de hunk momenteel voor het themakanaal Ziggo Sport. Onlangs werd de voormalige Oppassen!!!-acteur vader van zoontje Jagger.

Nieuwe cast Oppassen!!!
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Sascha Visser vader geworden!

Harry Stevens

En tot slot is daar nog boezemvriend Harry, die gedurende de serie kind aan huis is bij de opa's. Deze Feyenoord-fan in hart en nieren zorgt regelmatig voor heel wat ophef in huize Bol-Buys en komt steevast met de tekst 'Hallo, hier is Harry' het huis binnenvallen. Harry heeft een crimineel verleden en weet met zijn foute handeltjes zich voortdurend in de penarie te helpen. Ook zijn liefdesleven gaat niet over rozen: zo krijgt hij een tweeling samen met zijn liefje Nicole, maar loopt hun huwelijk na heel wat gekibbel op de klippen. Nicole vertrekt samen met de kids naar Vlaanderen en Harry blijft alleen achter. Gelukkig kan Harry altijd rekenen op de steun van zijn beste vriend Jopie en vindt hij uiteindelijk het liefdesgeluk bij de Italiaanse Maria, met wie hij een pizzeria begint. 

Grappig feitje: omdat steeds meer castleden gedurende de jaren de serie verlaten wordt het aandeel van acteur Fred Vaassen als Harry steeds groter. In de laatste jaren van Oppassen!!! is Fred dan ook te zien in de leader van de comedyserie.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Sascha Visser wordt voetbalcommentator

Het doek valt

Hoewel Oppassen!!! nog altijd de pannen van het dak scoort wordt in 2003 besloten om te stoppen met de serie. Op 22 februari 2003 wordt de laatste aflevering van de comedyserie uitgezonden. Voor de allerlaatste aflevering keren oude karakters als Anna, Piet en Ricky nog één keer terug naar het huis van de opa's. Na 321 afleveringen valt hiermee definitief het doek voor de goedbekeken VARA-comedyserie.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!