Cast In De Vlaamsche Pot Beeld © ANP

Terug in een nieuw jasje: In De Vlaamsche Pot

26 februari 2018 12:42

De comedyserie In De Vlaamsche Pot maakt vandaag zijn comeback. Dit keer echter niet bij televisie-omroep Veronica, waar de hitserie in de jaren negentig te zien is, maar op de planken! RTL Boulevard blikt vandaag terug op de comedyserie over het wel en wee van Karel, Luciën, Dirkje en Frits.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Edwin de Vries in tranen door Dokter Deen

In 1990 is In De Vlaamsche Pot voor het eerst te zien op de Nederlandse televisie. De serie vertelt het verhaal van restaurant-eigenaar Karel Visser, zijn liefje Luciën van Damme, de op geldbeluste Frits van Sweelinck-Aerdenhout en diens grote liefde Dirkje van Damme. De serie is indertijd taboedoorbrekend: voor het eerst in de tv-geschiedenis staat er een homostel centraal in een Nederlandse comedyserie. In De Vlaamsche Pot is een groot succes bij Veronica, miljoenen mensen kijken iedere week naar het wel en wee van het kibbelende liefdeskoppel.

Edwin de Vries en Serge-Henri Valcke spelen het homostel Karel en Luciën. Karel is de eigenaar van het restaurant en Luciën werkt in de keuken van de Vlaamsche Pot. De twee tortelduifjes ruziën heel wat af: de nukkige Karel is namelijk altijd zo druk met zijn werk dat hij maar weinig oog heeft voor zijn liefje. Het geruzie van de heren eindigt uiteindelijk in een vechtscheiding.   

Karel en Luciën

Indertijd is Edwin al een bekend gezicht in de televisiewereld: in de jaren voorafgaand aan In De Vlaamsche Pot is hij te zien in De Schorpioen en Leedvermaak. Ook Serge-Henri heeft al een hoop acteerervaring wanneer hij begint met zijn rol in de goedbekeken Veronica-serie. Zo is de acteur al eerder te bewonderen in Flodder en Medisch Centrum West. Na het stopzetten van In De Vlaamsche Pot gaat het hard met de carrière van de mannen: zo is Serge-Henri jarenlang te zien als commissaris Buitendam in Baantjer en speelt Edwin de rol van vader Simon in de succesvolle comedyserie Mijn Dochter En Ik. Inmiddels is de 68-jarige Edwin druk als regisseur en schrijver van series als Dokter Deen; Serge-Henri (71) geniet anno 2018 van een welverdiend pensioen.

Edwin de Vries
Serge-Henri Valcke

De serie betekent de grote doorbraak van Susan Visser en Frans van Deursen. Susan speelt de rol van kokshulpje Dirkje, het nichtje van Luciën. Heel mannelijk Nederland is op slag verliefd op de mooie Susan. In de serie probeert Frans zijn alterego Frits er alles aan te doen om het hart van Dirkje te veroveren. Helaas zonder succes want de liefde blijkt niet wederzijds te zijn. Ook Frans is geliefd bij de kijkers van In De Vlaamsche Pot: met zijn cynische oneliners weet hij heel wat kijkers aan het lachen te maken. 

Dirkje, Frits en Luciën

Na het stopzetten van In De Vlaamsche Pot blijven Frans (55) en Susan (52) in de picture staan. Zo is Frans te zien in De Hoofdprijs, Baantjer en Voetbalvrouwen en weet Susan miljoenen mensen aan de buis te kluisteren met de serie Gooische Vrouwen, waar ze jarenlang de rol van de vrijgevochten Anouk Verschuur speelt. Ook is Anouk in seizoen 2013-2014 te zien als de Mol in het programma Wie is De Mol. 

Susan Visser
Frans van Deursen

De serie weet iedere week weer miljoenen kijkers voor de buis te kluisteren. De schrik is dan ook groot wanneer Susan Visser en Edwin de Vries aangeven na het einde van seizoen 2 te willen stoppen met de serie. De schrijvers besluiten ondanks het vertrek van de twee boegbeelden om door te gaan met In De Vlaamsche Pot.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Susan Visser krijgt rol nieuwe seizoen Smeris

Dirkje en Luciën

Adriaan van Olree en Josephine van der Meer worden aangetrokken om het gat op te vullen dat Susan en Edwin hebben achtergelaten. Adriaan speelt de rol van homoseksuele restaurant-eigenaar Gilles, die stiekem een oogje heeft op Lucien. Lulu is echter net gescheiden van ex-liefje Karel en zit eigenlijk helemaal niet te wachten op een nieuwe vlam. En dan is daar nog Josephine als keukenhulpje Patricia. Zij is op slag verliefd wanneer ze Frits voor het eerst ziet in het restaurant. Hoewel Frits Patries eigenlijk maar een irritante bemoeial vindt belanden de twee toch bij elkaar in bed. Deze vrijpartij resulteert in de komst van zoontje Fritsje, waardoor Frits zich genoodzaakt voelt om bij Patricia te blijven. 

De nieuwe cast

Na het eindigen van de comedyserie verdwijnt Josephine (58) van de Nederlandse televisie. Ze besluit zich volledig op de mooiste rol van haar leven te storten: de rol van moeder. Daarnaast is Joos werkzaam als reisbegeleidster en geeft ze training in presentatietechnieken. Adriaan (65) is nog wel sporadisch te zien op de tv: zo speelt hij in Grijpstra & De Gier en Spangen.

Josephine van der Meer

Adèle Bloemendaal is al een grote naam wanneer ze in seizoen 2 haar opwachting maakt als de hysterische buurvrouw Irma. In eerste instantie is de rol van Irma bedoelt als gastrol maar de kijkers zijn zo gek op Irma dat Adèle in het seizoen dat daarop volgt wordt toegevoegd aan de vaste cast van In De Vlaamsche Pot. Helaas is Adèle zo druk dat ze besluit om in navolging van Edwin en Susan om ook de serie te verlaten. In seizoen 4 maakt Dorine Niezing (serveerster Suusje) haar opwachting in de serie als vervanger van Vlaamse Pot-regelneef Irma.

Adèle staat na haar vertrek uit de comedyserie nog jarenlang aan de top van de Nederlandse televisie- en muziekwereld. De grande dame van de showbizz overlijdt uiteindelijk op 21 januari 2017 op 84-jarige leeftijd. Dorine is inmiddels alweer 48 jaar en staat anno 2018 op de bühne als zangeres. 

Adèle Bloemendaal

Alle goede bedoelingen ten spijt: de serie komt het vertrek van Edwin, Susan en Adèle niet te boven. De kijkcijfers nemen af en in 1994 besluiten de makers om de serie stop te zetten. Voor de laatste aflevering keren Dirkje en Karel nog één keer terug naar het restaurant. Na vijf seizoenen komt er hiermee een einde aan In De Vlaamsche Pot. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Susan Visser is de Mol

Nieuwe cast

En nu komt de serie dus terug: dit keer met Bas Muijs, Sabine Beens en Bettina Holwedra-Bakkum in de hoofdrol. Vanavond beleeft de theaterversie van In De Vlaamsche Pot zijn vuurdoop in Capelle aan den IJssel. De komende tijd zal de voorstelling door heel het land te zien zijn. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!