Peter R. de Vries Beeld © ANP

40 jaar in het vak: alleskunner Peter R. de Vries

1 maart 2018 11:08

Peter R. de Vries zit vandaag precies 40 jaar in het vak. En dat moet natuurlijk gevierd worden! RTL Boulevard heeft een overzicht gemaakt van de glansrijke carrière van Peter R., die door de jaren heen bewijst niet alleen van de (misdaad)markt thuis te zijn..

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Willem Holleeder veroordeeld voor bedreigen Peter R. de Vries

De Telegraaf

De destijds 20-jarige Peter R. begint zijn loopbaan na de middelbare school en militaire dienstplicht op de Haagse redactie van De Telegraaf. Als leerling-journalist van De Telegraaf ontstaat in 1978 zijn voorliefde voor de misdaadjournalistiek.

Na een jaar wordt Peter R. overgeplaatst naar de centrale redactie van De Telegraaf in Amsterdam waar hij begint met het schrijven van misdaadverhalen. Door zijn collega's van de Telegraaf krijgt hij het etiket misdaadverslaggever opgeplakt. Ondanks zijn jonge leeftijd behoort Peter R. dan al tot de top van de misdaadverslaggevers; niet in de laatste plaats vanwege zijn spraakmakende verslag over de ontvoering van Alfred Heineken in 1983. 

Presentatie Heineken-boek

True-crimeboeken

Daarna gaat het hard met de carrière van de ambitieuze Peter R.: in 1985 publiceert hij zijn eerste bestseller Uit De Dossiers Van Commissaris Toorenaar en later volgt De Ontvoering Van Alfred Heineken (1987) en Een Moord Kost Meer Levens (1994). In totaal schrijft Peter R. negen true crime-boeken. 

In 1987 verlaat Peter R. De Telegraaf en gaat hij aan de slag als hoofdredacteur van weekblad Aktueel. Hij vormt het blad om tot een misdaadmagazine. Peter R. werkt tot 1991 voor het populaire mannenblad. 

Peter R. de Vries

Crime Time

In 1991 maakt Peter R. de Vries zijn televisiedebuut. Samen met Jaap Jongbloed van de TROS maakt hij het eerste misdaadprogramma op de Nederlandse televisie: Crime Time. Later wordt het programma omgedoopt tot Deadline en uiteindelijk wordt de titel veranderd in Vermist. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Peter R. de Vries bij rechtszaak Holleeder: 'Kreeg geen blik van hem'

Jaap Jongbloed en Peter R. de Vries
Opnames

Frans Meijer

In diezelfde periode heeft Peter R. zijn eigen persbureau, dat zich gespecialiseerd heeft in misdaadreportages en columns. Daarnaast werkt Peter R. voor het Algemeen Dagblad en Panorama. Voor het laatstgenoemde blad weet de misdaadjournalist in 1994 Heineken-ontvoerder Frans Meijer op te sporen in Paraguay, die zich op dat moment al jarenlang de meest gezochte crimineel van Nederland mag noemen. 

Klaas Wilting en Peter R. de Vries

Eigen tv-programma

Peter R. wordt echter pas een zogeheten Bekende Nederlander door zijn programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. In 1995 begint Peter R. met het programma dat zeventien jaar lang onafgebroken op televisie te zien is. Het programma scoort hoge kijkcijfers bij SBS 6 en de presentator wordt overladen met prijzen, waaronder de prijs voor Omroepman Van Het Jaar (2003).

Triviant
Peter R. de Vries

Joran van der Sloot

2008 is ook een mooi jaar voor Peter R.: hij weet met de spraakmakende reportages over de verdwijning van Natalee Holloway en de betrokkenheid van Joran van der Sloot bizar hoge kijkcijfers te scoren. Zo'n 7 miljoen kijkers zien hoe Joran opbiecht gelogen te hebben over de verdwijning van Natalee. Voor de indrukwekkende reportage wordt Peter R. beloond met de prestigieuze Emmy Award van The Academy Of Television Arts and Sciences in New York. Ook wint hij de prijs voor beste mannelijke tv-persoonlijkheid van het jaar.

Joran is iets minder blij met alle media-aandacht: tijdens een avondje Pauw & Witteman loopt de discussie tussen Joran en Peter R. zo erg uit de hand dat Joran in een opwelling een glas wijn in het gezicht gooit van de misdaadverslaggever. 

Omroepman van het jaar
Emmy-uitreiking

Autobiografisch boek

In mei 2012 valt het doek voor het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Peter R. besluit zich weer meer toe te gaan leggen op het schrijven van boeken en brengt in 2013 het autobiografisch boekje De R van Rebel uit. Ook is Peter R. betrokken bij de Amerikaanse verfilming van zijn boek over de Heineken-ontvoering.

Peter R. de Vries
Boekpresentatie

Kindermishandeling

In 2013-2014 komt Peter R. met een schokkende serie over de schending van kinderrechten in de wereld. Het programma Peter R. Over De Grens wordt gemaakt in samenwerking met de stichting KidsRights. In de reeks worden zaken als kinderslavernij en kinderprostitutie in landen als Oeganda aan de kaak gesteld.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Peter R. de Vries ontkent relatie met Sonja Holleeder

Peter R. de Vries

Cybercrime

Vervolgens komt Peter R. de Vries in 2015 met het programma Internetpesters Aangepakt. Het RTL 5-programma wil hiermee de gevolgen van cybercrime in Nederland op de kaart zetten. Peter R. de Vries weet met het programma opnieuw hoge kijkcijfers te scoren en komt volop in de belangstelling te staan vanwege de zogeheten Facebook-zaak, waarbij Facebook voor de rechter wordt gedaagd en gedwongen wordt om de hostinggegevens te vrijgegeven van de man die online de foto's en gegevens van een jonge vrouw heeft misbruikt. 

Peter R. de Vries

RTL Boulevard

Naast het presenteren van programma's houdt Peter R. de Vries zich anno 2018 ook nog altijd bezig met de oplossing van cold cases. Zo is hij nauw betrokken bij de Postbank-moord en de zaak van de vermoorde Nicky Verstappen. In RTL Boulevard, waar hij aanschuift als crime-deskundige, is hij regelmatig te gast om te praten over diverse cold cases. 

Interview Hart van Nederland

PR-bureau

Sinds 2014 heeft Peter R. ook samen met zoon Royce en Ajax-legende Piet Keizer het PR-bureau Sportmanagement BV, dat de belangen van profvoetballers behartigd. Royce en Peter R. hebben hiervoor een officiële licentie als voetbalmakelaars van de KNVB/FIFA weten te verwerven. 

Peter R. de Vries

Advocatenkantoor

Maar Peter. R. de Vries blijkt van nog meer markten thuis te zijn: sinds 2017 behoort hij samen met zoon Royce tot de mede-oprichters van het advocatenkantoor De Vries & Kasem in Amsterdam. Het kantoor houdt zich vooral bezig met de gevolgen van cybercrime. Peter R. is algemeen directeur van het kantoor, zoon Royce is als advocaat verbonden aan De Vries & Kasem. 

De Vries & De Kasem

De Raadkamer

Maar Peter. de Vries blijft ook voor de televisie actief. Zo is de alleskunner vanaf vanavond te zien in het nieuwe SBS 6-programma De Raadkamer. In het programma ontvangt de presentator elke week drie experts aan tafel uit de strafrecht- en mediapraktijk, zoals advocaten, officieren van justitie, rechters, journalisten en andere vakgenoten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Kortom, alleskunner Peter R. de Vries is anno 2018 nog altijd still going strong. Gelukkig maar, want zelfs na 40 jaar Peter R. de Vries heeft Nederland nog lang geen genoeg van deze alleskunner!

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!