Cast Flodder Beeld © ANP

Heerlijke aso-tv: Flodder

01 maart 2018 14:18

In 1986 maken we kennis met de heerlijkste familie van Nederland: de Flodders. De bioscoopfilm Flodder vertelt het verhaal over deze asociale familie uit Zonnedael. Na drie bioscoopfilms en 62 afleveringen komt er in 1998 een einde aan de succesformule. Maar nu lijkt het erop alsof de Flodders na al die jaren een comeback gaan maken. Hoog tijd dus om het geheugen eens even op te frissen met een overzichtje met alle ins en outs over de serie!

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Maakt hitserie Flodder een comeback?

Bioscoopfilm

Het begint allemaal met de bioscoopfilm Flodder in 1986. Het wel en wee van ma Flodder en haar kroost is meteen een doorslaand succes in Nederland: ruim 2,3 miljoen mensen zien hoe de asociale familie zijn intrek neemt in de rustige villawijk Zonnedael. Hoofdrollen in de serie zijn weggelegd voor Nelly Frijda, René van 't Hof en Huub Stapel. Huub is op dat moment een heus meisjesidool: door zijn rol in De Lift lijkt heel vrouwelijk Nederland een zwak te hebben voor de knappe acteur. En ook de mannelijke bioscoopgangers komen aan hun trekken. De bloedmooie Tatjana Simic maakt met de film Flodder namelijk haar debuut op het witte doek en weet met haar blonde lokken en prachtige figuur zich te ontpoppen tot Nederlands nieuwste seksbom!

Cast Flodder

Flodder 2

Gezien de populariteit van Huub en Tatjana kan een vervolg dan ook niet uitblijven: in 1992 gaat Flodder 2 in première. In het tweede deel van Flodder is te zien hoe de familie een jaar lang naar Amerika vertrekt om daar een speciaal programma te volgen voor kansarmen. Uiteraard loopt het hele plan - natuurlijk - uit op een groot fiasco. Zo wordt Johnie beschoten met een jachtgeweer, wordt dochter Kees lastiggevallen door de zoon van de Amerikaanse president en wordt door toedoen van ma Flodder per ongeluk het Vrijheidsbeeld opgeblazen. Ook deel 2 is een groot succes te noemen: ruim 1,5 miljoen Nederlanders zien hoe de Flodders het Amerikaanse avontuur tegemoet gaan. 

Cast Flodder

Toet en Henkie

Opvallend aan deel 2 is dat de rollen van de jongste Flodder-telgen Toet en Henkie worden gerecast. Nani Lehnhausen en Horace Cohen wordt door de makers namelijk te oud bevonden en worden vervangen door Mandy Negerman en Melle de Boer. En hoewel Nani, Mandy en Melle anno 2018 niet meer op de televisie te zien zijn staat Horace (47) nog altijd in de picture. Zo was hij in 2011 te zien in Wie Is De Mol en runt Horace zijn eigen toko Bar Paul in de Reguliersdwarsstraat te Amsterdam.

Toet en Henkie
Horace Cohen

Vertrek van Huub en René

Na de opnames van Flodder 2 geven Huub Stapel (Johnny) en René van 't Hof (Kees) aan de handdoek in de ring te gooien: de acteurs willen zich gaan focussen op nieuwe projecten. Het vertrek van de twee acteur is indertijd een aderlating voor de succesformule.

Anno 2018 staat Huub (63) nog steeds aan de top van de Nederlandse tv. Zo is hij te zien in Flikken Rotterdam en De Zwarte Tulp. Ook René (61) speelt nog altijd de sterren van de hemel. Zo is hij te zien in de kaskraker Alles Is Familie en in de film De grote G. F. Swaen.

Kees en ma Flodder
Dick, Tatjana en Huub

TV-serie

Toch besluiten de makers om door te gaan met de succesformule. Na het succes van twee bioscoopfilms kan een tv-serie dan ook niet uitblijven. In 1993 verschijnt de eerste aflevering op Veronica. Het verhaal van de films wordt compleet losgelaten en de personages Johnnie en Kees worden gerecast. Hoewel het er even naar uitziet dat ook Nelly Frijda niet te zien zal zijn in de tv-reeks, besluit zij last-minute om toch aan boord te blijven. Mandy Negerman en Melle de Boer spelen wel weer mee in het eerste seizoen als Toet en Henkie, maar worden later vervangen door Sander Swart en Scarlett Heuer (1994-1995) en weer later door Rogier van de Weerd en Djune-Ann van Asten (1998). 

Ondanks dat opa Flodder (Jan Willem Hees) in de film overlijdt keert ook dit karakter terug voor de tv-serie. Herman Passchier geeft in alle seizoenen gestalte aan de rol van opa Flodder.

Flodders in de auto
Opa Flodder

Johnie

Coen van Vrijberghe de Coningh wordt aangetrokken als de nieuwe Johnie. En hoewel Huub Stapel erg geliefd is bij de fans wordt Coen vrijwel direct omarmd door de kijkers van Flodder. Met zijn rode jackje en zijn roze Chrevolet groeit Johnie uit tot een waar comedy-icoon. De schrik is dan ook groot wanneer Coen op een besloten bedrijsfeestje overlijdt aan de gevolgen van een hartstilstand. Stefan, Tatjana en Coen doen een Flodder-sketch op het bewuste feestje: ze komen samen aanrijden in de roze Chrevolet waarna Coen op de motorkap van de auto springt. Daarnaast valt Coen achterover en blijft hij met gestrekte armen en benen liggen. Reanimatiepogingen mogen niet meer baten en onderweg naar het ziekenhuis overlijdt Coen in de ambulance. Tatjana en Stefan blijven ontroostbaar achter. 

Drie dagen daarvoor neemt Coen zijn laatste scenè op. Deze scène is te zien in de aflevering Inzet in aflevering 12 van het laatste seizoen. Op 20 november 1997 vindt er nog een herdenking plaats voor Coen in DeLaMar en wordt hij begraven op Zorgvlied.

Johnie Flodder
Cast Flodder

Kees

Ook René van 't Hof wordt vervangen in de tv-reeks rondom de Flodders: Stefan de Walle neemt de rol van René over. Het spelen in Flodder heeft zelfs nu nog altijd een enorme impact op de acteur, zo vertelt hij onlangs in een interview met het NRC Handelsblad. "Op straat word ik nog steeds herkend als Kees uit de serie. De exposure die dat heeft opgeleverd is buitenproportioneel, ongelofelijk, terwijl het gewoon een uit de hand gelopen schnabbel was." Gelukkig heeft Stefan (52) geen last van het zogeheten Swiebertje-effect: na Flodder speelt hij in vele series en films, waaronder De Marathon en Het Leven Is Vurrukkulluk. 

Ook vertolkt Stefan sinds enige jaren de rol van Sinterklaas. Hij heeft het stokje overgenomen van Bram van der Vlught.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Stefan de Walle wordt nog steeds herkend van Flodder

Cast Flodder
Stefan de Walle
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Stefan de Walle neemt gas terug

Dochter Kees

En dan is daar natuurlijk Tatjana Simic. de Kroatisch-Nederlandse blondine die op 23-jarige leeftijd doorbreekt in Nederland als dochter Kees. De scène met buurman Neutenboom ('Maar buurman, wat doet u nu?') gaat de boeken in als één van de meest memorabele scènes uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Tat wordt door haar rol in Flodder gebombardeerd tot nationale seksbom en poseert talloze keren voor mannenblad Playboy. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Miljonair Tatjana Simic is nog getrouwd

Ma en Kees Flodder
Tatjana en buurman in Flodder
Kees Flodder

Seksbom

In de jaren na Flodder blijft Tatjana (53) in de spotlights. Zo brengt ze het plaatje Ik Laat Je Gaan uit, staat ze op 45-jarige leeftijd in de FHM, maakt ze samen met Pat en Patries de tv-show De Diva's Draaien Door en is ze jarenlang het gezicht van een bekende sportketen. Tatjana gaat zelfs op zoek naar de liefde in het tv-programma Wie Kiest Tatjana! Jammer genoeg houdt Tat - uiteindelijk - geen echte liefde over aan de RTL 4-show. Pas in 2015 vindt de actrice het grote liefdesgeluk bij multimiljonair Lex van Hessen. Samen met haar nieuwe liefje verkast ze naar zonnig Monaco. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Basic-Fit zet Tatjana Simic aan de kant

Tatjana Simic

Ma Flodder

Ondanks de populariteit van Tatjana, Coen en Stefan is Nelly Frijda als ma Flodder de échte grote ster van de show. Met haar bloemetjesjurk, regenlaarzen, whiskeyfles en bijbehorende sigaar weet ma de harten van heel Nederland te veroveren. Vooral haar ruzies met de bemoeizieke buurvrouw Neuteboom (Lettie Oosthoek) zorgt bij menig kijker voor de slappe lach. 

Ma Flodder
Flodders met de politie

Afscheid

Na Flodder bouwt Nelly verder aan haar indrukkende CV. Zo is Nel te zien in Spion Van Oranje, Ellis In Glamourland en Kees De Jongen. Daarnaast is Nelly druk in de Amsterdamse politiek. Zo is ze in de periode 2009-2011 actief als het gezicht van de politieke partij Red Amsterdam. In 2013 besluit Nelly dat het welletjes is geweest en neemt ze afscheid van haar bestaan in de schijnwerpers. Inmiddels is Nelly 81 jaar en geniet ze van een welverdiend pensioen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Nelly Frijda keert terug op toneel

Nelly Frijda

Sjakie

Hoewel Sjakie van Kooten geen bloedband heeft met de Flodders, voelt hij voor hen toch als onderdeel van de familie. Sjakie is medewerker bij de gemeente en ontzettend naïef. De Flodders weten hem dan ook iedere keer weer voor hun karretje te spannen. Sjakie rijdt rond in een groene Eend en is voortdurend bezig om de brandjes te blussen die de familie veroorzaakt heeft. 

Acteur Lou Landré is het gezicht achter de rol van Sjakie. Hoewel de inmiddels 79-jarige Lou in talloze films en series gespeeld heeft, is hij voornamelijk bekend door zijn rol in Flodder. Anno 2018 geniet ook Lou heerlijk van zijn pensioen.

Sjakie en Kees

Einde

Vijf seizoenen lang is de serie een doorslaand succes. Vele Bekende Nederlanders maken gedurende de jaren hun opwachting in Flodder, waaronder Victor Reinier en Wendy van Dijk. Ondanks de hoge kijkcijfers en de lovende recensies besluit bedenker Dick Maas om te stoppen met de serie. Op 4 september 1998 wordt de laatste aflevering van Flodder uitgezonden. Na drie films en vijf tv-seizoenen valt hiermee definitief het doek voor de Flodders.

Cast Flodder

Revival

De laatste jaren gaan er al vaker geruchten dat de Flodders hun comeback zouden maken. Toch komt het uiteindelijk nooit tot een daadwerkelijke revival van de asociale familie. Nu hint Tatjana echter opnieuw op een terugkeer van de Flodders. Zou het dan toch? Fingers crossed and stay tuned!

Kees en Johnnie

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!