Cast Zeg 'ns Aaa Beeld © ANP

Heerlijk genieten van Sjoukje Hooymaayer in Zeg 'ns Aaa

12 april 2018 10:41

Sjoukje Hooymaayer heeft in een emotionele brief vandaag aangegeven ongeneeslijk ziek te zijn. Maar aan stoppen denkt de voormalige Zeg 'ns Aaa-actrice nog lang niet.

"Zij wil absoluut, indien mogelijk, weer het toneel op om met volle teugen te genieten van de interactie met de zaal en haar collega's"

Sjoukje schrijft in haar brief dat het spelen van mooie rollen haar nog altijd een gevoel van joie de vivre bezorgt. En ook het publiek geniet ook nog steeds van de 77-jarige actrice!

Zo is Sjoukje onlangs nog te zien in de musical My Fair Lady, maar worden ook de talloze nostalgische Zeg 'ns Aaa-afleveringen met Lydie, Mien en Koos nog dagelijks bekeken. 

Hoog tijd dus voor een overzicht van enkele heerlijke Zeg 'ns Aaa-momenten met Sjoukje in de rol van dokter Lydie van der Ploeg!  

Lydie en Mien
Cast Zeg 'ns Aaa

De leader

Op 1 januari 1981 wordt de eerste aflevering van Zeg 'ns Aaa uitgezonden. De serie vertelt het verhaal van huisarts Lydie van der Ploeg en haar zoon Gert-Jan en dochter Nancy. 

Zeg 'ns Aaa is in de jaren '80 een doorslaand succes. Ook de titelsong - gezongen door Nelleke Burg - bestormt indertijd de hitparades. De nostalgische tekst 'Zeg ‘ns AAA, zeg ‘ns AAA… Ik heb pukkels op mijn armen, vreemde krampen in mijn darmen en een kriebel in mijn keel. Zeg ‘ns AAA, zeg ‘ns AAA… Ik heb vlekken voor mijn ogen, tepelkloven van het zogen en ik plas de laatste tijd wel heel erg veel' wordt door talloze fans meegezongen op de zaterdagavond.  

Papa Opzand

Hoewel Lydie in de serie een hoop te stellen heeft met haar kinderen zorgen haar eigen ouders in 1985 ook voor een hoop gedoe. Zo krijgt Lydie de schrik van haar leven wanneer haar doodgewaande vader plotseling op de stoep staat...

Lydie weet niet beter dan dat haar vader overleden is toen zij twee jaar oud was en dus zorgt het bezoekje van vaderlief voor heel wat ophef in huize van der Ploeg...

Huishoudster Mien

Aangezien Lydie een hardwerkende vrouw is regelt haar rechterhand Mien Dobbelsteen het huishouden. De rossige huishoudster (Carry Tefsen) weet met haar schelle stem en onliner 'met de assistente van de dokter van der Ploeg' uit te groeien tot een waar comedy-icoon!

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Man Sjoukje Hooymaayer overleden

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Sjoukje Hooymaayer terug in het theater

Ouder worden

Lydie vindt het maar wat lastig om ouder te worden. Want hoewel ze zich jong van geest voelt kan ze het fysieke aftakelingsproces maar moeilijk accepteren. En dus schakelt ze de hulp van dokter Hans Lansberg om zich weer goed te voelen. Die heeft een goede tip voor Lydie: een potje tennissen!

De comeback van Lydie

Op 13 februari 1993 valt het doek voor Zeg 'ns Aaa. Na 212 afleveringen komt er hiermee een einde aan de goedbekeken VARA-comedyserie. 

In 2009 beleeft Zeg 'ns Aaa echter een revival bij RTL 4. Wiep Lansberg en Gert-Jan van der Ploeg hebben inmiddels de praktijk overgenomen van Lydie. De voormalig huisarts bivakkeert inmiddels al lange tijd in het buitenland maar keert voor de aflevering De Echte Dokter éénmalig terug naar huize van der Ploeg.

Het is de laatste keer dat Sjoukje in de huid kruipt van dokter van der Ploeg.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Sjoukje Hooymaayer stopt met behandeling

Later is Sjoukje nog te zien in series als Grijpstra & de Gier en Dokter Tinus. De afgelopen maanden is de actrice te bewonderen in de musical My Fair Lady. 

Sjoukje heeft haar werkzaamheden deze week echter moeten neerleggen aangezien zij ongeneeslijk ziek is. De actrice is vastbesloten om weer terug te keren op de planken, zo laat haar management vandaag weten. "Zij wil absoluut, indien mogelijk, weer het toneel op om met volle teugen te genieten van de interactie met de zaal en haar collega's. Dàt ervaren geeft energie en joie de vivre."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!