Rixt Leddy Beeld © ANP

Deze soapies gaven gestalte aan Dian Alberts in GTST

5 mei 2018 10:08

Het is feest bij Rixt Leddy! De krullenbol mag vandaag 42 kaarsjes uitblazen. Rixt speelde jarenlang de rol van überbitch Dian Alberts in Goede Tijden, Slechte Tijden, maar zij was niet de enige soapie die gestalte gaf aan de rol van Dian...

Lotte van Dam

Op 17 oktober 1991 maakt Dian haar opwachting in soapdorp Meerdijk. Dian is in de beginjaren een hardwerkende studente die een crush heeft op zowel Tim als Mark. Het leven van Dian wordt volledig op zijn kop gezet wanneer ze geterroriseerd wordt door Kees, een oud-collega van vader Jef. De vete tussen Kees en Jef loopt zo hoog op dat de gefrustreerde Kees zelfs een poging doet om Dian van het leven te beroven. Gelukkig is Jan-Henk op tijd ter plaatse om Dian te redden van een gruwelijke dood.

Na de trammelant met Kees vindt Dian rust bij haar nieuwe liefje Arthur. Door toedoen van de familie van de tortelduifjes loopt hun relatie uiteindelijk toch spaak. Dian is ontroostbaar en besluit Meerdijk te verlaten om elders in Nederland bij moeder Karin te gaan wonen. Op 15 september 1993 is Lotte van Dam voor het laatst te zien in Goede Tijden, Slechte Tijden.

Lotte van Dam
Miniatuurvoorbeeld

Ze zijn weer samen:

GTST-Linda en Jessica weer herenigd

Chris Jolles

Jaren later wordt Dian opnieuw van stal gehaald door de scriptschrijvers van GTST. Op 29 december 1994 verschijnt de destijds nog onbekende Chris Jolles in de soapserie. De rol van Dian is drastisch veranderd: waar Dian in de eerste seizoenen een lieverd is, maakt ze vanaf seizoen 5 heel wat mensen in Meerdijk het leven zuur. 

De soapdiva vindt het liefdesgeluk bij soapschurk Frits met wie ze op Bonaire in het huwelijksbootje stapt. Niet veel later wordt Frits op koelbloedige wijze om het leven gebracht. 

Na de dood van Frits staat het leven van Dian vooral in het teken van haar strijd met Ludo. Deze strijd wordt Dian uiteindelijk bijna fataal: Ludo heeft het zo gehad met Dian en haar nieuwe liefje Huib dat hij zint op wraak. De geraffineerde zakenvrouw besluit het hazenpad te kiezen en vertrekt met een nieuwe identiteit richting het buitenland.

Met het vertrek van Dian verloopt ook het GTST-visum van Chris Jolles. Op 5 januari 1999 is zij voor het laatst te zien in de goedbekeken soapserie.

Grappig feitje: vanwege de zwangerschap van Chris keert Lotte van Dam in 1996 voor enkele weken weer terug in de serie als Dian. 

Miniatuurvoorbeeld

Dood en verderf:

Dit zijn de meest lugubere GTST-moorden

Chris Jolles
Miniatuurvoorbeeld

Afscheid van een icoon:

Vandaag in 2015: Bartho Braat uit GTST

Rixt Leddy

Jaren later - op 1 september 2005 - maakt Rixt Leddy haar debuut als Dian. Dian blijkt jarenlang in Parijs te hebben gebivakkeerd en wordt door Jack en Sjors gevraagd om terug te keren naar Meerdijk om samen met hen op zoek te gaan naar de amulet van hun overleden vader Frits. 

Dian wordt nou niet bepaald met een warm onthaal ontvangen in Meerdijk. Zowel Ludo als vader Jef zitten niet te wachten op de terugkeer van deze gehaaide krullenbol. En Dian krijgt nog meer ellende te verduren... rechercheur Bob onderzoekt namelijk de moord op Dian's ex-liefje Mohammed maar blijkt in werkelijkheid een ware creep te zijn. Want in plaats van zich bezig te houden met sporenonderzoek blijkt hij bezig te zijn met een luguber plan om Dian om het leven te brengen...

Gelukkig weet Dian te ontkomen en komt haar leven weer langzaamaan in rustig vaarwater terecht. Ze trouwt met de steenrijke zakenman Donald en weet na zijn overlijden zijn hele kapitaal binnen te harken. Lang kan Dian echter niet genieten van haar rijkeluisbestaan: Ludo weet ervoor te zorgen dat haar huwelijk met Donald nietig wordt verklaard en zodoende raakt Dian alles kwijt.

Maar dan slaat het noodlot toe. Terwijl Dian bezig is met het inpakken van haar inboedel, krijgt ze plotseling een hersenbloeding. Dian overlijdt ter plaatse. Vader Jef vindt het levenloze lichaam van Dian in haar kantoor en is ontroostbaar door het verlies van zijn dochter. 

Op 3 maart 2008 komt er met het vertrek van Rixt een definitief einde aan de rol van Dian in Goede Tijden, Slechte Tijden.

Rixt Leddy

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws? Download dan nu de RTL Boulevard app!

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!