Eddie en Ellen Beeld © ANP

Een vriend voor het leven: Eddie Veenstra

26 juni 2018 11:43

Was jij ook zo'n fan van Vrienden Voor Het Leven? De jarige Peter Lusse kroop maar liefst 5 seizoenen lang in de huid van de heerlijk sullige Eddie Veenstra. Hoog tijd voor een recap van deze succesvolle jaren '90-comedyserie!

Het begin

Vrienden Voor Het Leven wordt voor het eerst uitgezonden op 6 april 1991. De serie vertelt het verhaal van Eddie en Ellen Veenstra, een jong liefdeskoppel dat net is gaan samenwonen. De twee zijn absolute tegenpolen van elkaar maar houden - ondanks hun verschillende karakters - zielsveel van elkaar.

De titelsong van de serie wordt ingezongen door Danny de Munk, die met het nummer Vrienden Voor Het Leven eind 1991 wekenlang de hitlijsten weet te domineren. 

Miniatuurvoorbeeld

Hij is tegenwoordig arts!

Wat is er met Rudie uit Kees & Co gebeurd?

Eddie en Ellen

Peter Lusse speelt de rol van Eddie Veenstra, een onhandige jongeman die werkt in de automatisering. Hij is een groot fan van de Volendamse groep BZN en wordt gekenmerkt door zijn onnozele acties. In het leven van Eddie gaat er iedere dag wel wat mis, waardoor hij de lachers op zijn hand heeft. 

Naast Peter speelt Mary-Lou van Stenis een hoofdrol in Vrienden Voor Het Leven. Ze speelt de rol van Ellen Veenstra-van den Berg, een nuchtere blondine die zich erg betrokken voelt bij de natuur en het milieu. 'Ellepel' is van rijke komaf, maar gedraagt zich hier - in tegenstelling tot haar ouders - niet naar. 

In seizoen 2 worden Eddie en Ellen de trotse ouders van baby Marco. In het laatste seizoen blijkt Ellen opnieuw in verwachting te zijn. 

Miniatuurvoorbeeld

Meet de Flodders!

Heerlijke aso-tv: Flodder

Ellen, moeder Veenstra en Eddie met de baby
Ellen en Eddie
Ellen en Eddie

Opa de Bie en de Veenstraatjes

Andere glansrollen zijn weggelegd voor de oudjes: Edmond Classen, Maria Stiegelis en Gaston van Erven. Edmond is jarenlang het gezicht achter de rol van grootvader de Bie. Hij is de opa van Eddie en is de steun en toeverlaat van zijn kleinzoon. 'Oop' is een echte losbol en heeft geregeld dames over de vloer. Ook is hij dol op extreme sporten en is hij niet vies van een feestje.

Maria en Gaston spelen de ouders van Eddie, meneer en mevrouw Veenstra. Mevrouw Veenstra is een echte roddeltante die continue praat over de mensen in de buurt. Ook gebruikt ze veel spreekwoorden, maar haalt deze - tot grote hilariteit van de kijkers - steeds door elkaar. Meneer Veenstra is een ietwat saaie man die maar weinig zegt. Hij heeft schoon genoeg van de verhalen van zijn vrouw en luistert dan ook nooit naar haar geroddel. Pas wanneer het over seks gaat heeft meneer Veenstra ineens weer alle aandacht voor zijn gezelschap.

Ellen, opa de Bie en Eddie
Moeder Veentra, Ellen en baby Marco
Opa de Bie, Ellen, Eddie, meneer en mevrouw Veenstra
Miniatuurvoorbeeld

Heerlijk lachen met Cath en Piet!

'Cath Bovenkerk' vandaag 70: terugblik op Het Zonnetje In Huis

Paul, Karin en Babs

De beste vrienden van Eddie en Ellen zijn Paul (Sander de Heer) en Karin de Geeuw (Metta Gramberg). Paul werkt samen met Eddie bij een automatiseringsbedrijf, waar ze altijd in de clinch liggen met meneer van Steunzolen. Hij is de norse baas van Eddie en Paul die zijn werknemers het liefst tot in de late uurtjes ziet doorwerken. Ook heeft meneer van Steunzolen altijd moeite met achternamen: zo geeft hij Eddie voortdurend een andere achternaam. Gelukkig wordt er ook wat afgelachen op kantoor wanneer Paul weer eens een oversekste grap maakt, waar met name de sexy sectaresse Babs (Cynthia Abma) vaak de dupe van is.

Paul en Eddie
Cast Vrienden Voor Het Leven
Miniatuurvoorbeeld

Hoe is het met Bionda en de rest?

Zo gaat het nu met de cast van ZOOP

Het doek valt

Na 65 afleveringen komt er in 1995 een einde aan Vrienden Voor Het Leven. Ondanks dat de serie in 1991 een Gouden Televizier-Ring weet te winnen en de serie hoge kijkcijfers weet te scoren, vinden de acteurs het na vijf jaar wel welletjes. Op 13 december 1995 wordt de allerlaatste Vrienden Voor Het Leven uitgezonden. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!