Beeld © ANP

John van den Heuvel: Ontvoerd is emotionele rollercoaster

04 september 2018 09:33

Voor het vijfde seizoen van het programma Ontvoerd reisde journalist John van den Heuvel weer kriskras de wereld over. Zijn internationale zoektocht naar ontvoerde kinderen bracht hem onder meer naar Peru, Turkije, Nigeria en India.

''Echt een emotionele achtbaan"

"Het was een heftig seizoen. Echt een emotionele achtbaan", zegt Van den Heuvel. "We zijn een jaar onderweg geweest voor Ontvoerd. Telkens een week tot twee weken op. In sommige landen zoals Peru zijn we wel drie keer geweest."

Een van de heftigste verhalen van de afgelopen jaren speelde zich af in dat Zuid-Amerikaanse land, vertelt Van den Heuvel. "Daar is het jongetje Dario naartoe ontvoerd door zijn moeder. Vader Ruud wint alle rechtszaken, maar vier jaar later zit zijn zoon nog steeds in Peru. Die vader moest in Arequipa voor zijn leven rennen toen die familie hem onder vuur dreigde te nemen."

Voor Van den Heuvel die ook misdaadjournalist is bij De Telegraaf en deskundige bij RTL Boulevard vergt Ontvoerd veel van zijn agenda. "Ik schrijf m'n column soms als we aan het posten zijn. Gelukkig heb ik een heel goed team achter mij staan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

John van den Heuvel heeft respect voor Geert Wilders

Bij Ontvoerd komt alles samen voor Van den Heuvel. "Reizen naar moeilijke landen, zakendoen met lokale autoriteiten en onderzoek doen en met camera werken." Elk seizoen doen zo'n dertig mensen een beroep op het programma. De keuze voor een zaak maakt Ontvoerd samen met Centrum Internationale Kinderontvoering.

Miniatuurvoorbeeld

Meer over John:

De turbulente jeugd van John van den Heuvel

Het programma geeft de journalist veel voldoening. "Als de verhoudingen normaliseren zeker, maar in een enkel geval heeft na onze actie de ontvoerende ouder dan weer weinig tot geen contact met het kind. Dat vind ik het lastigste aan Ontvoerd."

De schrijnendste zaak dit seizoen is die van het meisje Insiya. Al bijna twee jaar geleden werd ze door handlangers van haar vader ontvoerd naar India. Inmiddels heeft de zaak landelijke bekendheid gekregen, onder meer door de inspanningen van Van den Heuvel en zijn team. Zelfs premier Mark Rutte heeft zich met de zaak bemoeid, maar de vader staat geen enkel contact toe tussen moeder Nadia en haar dochter.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Dreiging John van den Heuvel ontstaan tijdens vergadering

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!