Beeld © ANP

Nevenactiviteiten Yvon Jaspers in handen van KRO-NCRV

18 september 2018 16:02

De Nederlandse Publieke Omroep heeft voorlopig besloten geen stappen te nemen in de kwestie rond de activiteiten van Jaspers. Dat laat een woordvoerder van NPO dinsdag weten.

"Onafhankelijkheid van publieke omroepen is uitgangspunt"

"KRO-NCRV gaat zelf over de nevenfuncties van hun presentatoren", stelt hij. "Voor NPO staat voorop dat programma’s van de publieke omroep onafhankelijk moeten worden gemaakt en op geen enkele manier mogen worden beïnvloed door commerciële belangen. We wachten in dit geval het onderzoek van het commissariaat voor de Media af."

 

Aanleiding onderzoek

Het Commissariaat voor de Media kondigde dinsdag aan een onderzoek in te stellen naar de nevenfuncties van Yvon Jaspers. Aanleiding voor het onderzoek zijn recente berichten in de media over het feit dat Jaspers al drie jaar lang in dienst is van For Farmers, het grootste veevoederbedrijf van Europa.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw was er bijna niet gekomen

De KRO-NCRV-coryfee moet voor het bedrijf in campagne “de boerentrots naar boven halen”, iets dat zij ook doet in het door haar voor de NPO gemaakte programma Onze Boerderij. De directie van KRO-NCRV heeft deze nevenfuncties goedgekeurd.

De omroep wilde eerder deze week verder geen toelichting geven op de onthullingen van dagblad Trouw over de nevenfuncties van Jaspers. De presentatrice van Boer zoekt vrouw was zelf niet voor commentaar bereikbaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hitte maakt Boer zoekt vrouw 'ander programma'

Geloofwaardigheid op het spel

“Onafhankelijkheid van publieke omroepen is voor het Commissariaat van de Media uitgangspunt”, stelt de waakhond in een verklaring. “Daarom is aan KRO-NCRV om opheldering gevraagd.” Het is niet gebruikelijk dat het Commissariaat onderzoeken aankondigt. Maar de waakhond doet dit toch nu er zoveel maatschappelijke commotie is ontstaan over het bijbaantje van Jaspers.

Kamervragen

GroenLinks heeft dinsdag in de Tweede Kamer vragen ingediend over de bijverdiensten van Jaspers. De partij wil van minister Arie Slob (Media) weten of er sprake is van belangenverstrengeling. Journalistenvakbond NVJ stelde maandag dat KRO-NCRV met het toestaan van de nevenfunctie de geloofwaardigheid van de publieke omroep op het spel zet.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!