Johan Derksen in Veronica Inside Beeld © ANP

Johan Derksen: 'Ik ben van alles, maar niet homofoob'

30 november 2018 20:52

"Ik ben van alles, maar niet homofoob". Dat zei voetbalanalist Johan Derksen vrijdagavond tijdens een uitzending van het tv-programma Veronica Inside. Hij accepteerde een uitnodiging van minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) om met haar in gesprek te gaan.

"Het is voetbalkantinehumor die niet kwaadaardig bedoeld is"

Derksen heeft kritiek gekregen wegens uitspraken over de acceptatie van homo's in de voetbalwereld. Hij reageerde onlangs op tv op een brief aan de KNVB van twee jonge homoseksuele voetbalfans over de in hun ogen homo-onvriendelijke sfeer in voetbalstadions. Zo verkondigde hij onder meer dat "homo's moeten ophouden met doen alsof het zo moeilijk is om uit de kast te komen".

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) noemde zijn uitspraken "pijnlijk" en wil met Derksen in gesprek, vicepremier Hugo de Jonge noemde ze "lomp".

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Sorry Johan: 'Een coming out is helemaal niet makkelijk'

Makkelijk praten

Op Twitter reageerden velen onder de hashtag #SorryJohan met persoonlijke verhalen om duidelijk te maken waar homo's mee te maken hebben. #SorryJohan was donderdag trending op Twitter.

Derksen beaamde vrijdag dat hij zelf "makkelijk praten" heeft, als hetero. Hij vertelde verder "nooit een probleem met homo's te hebben gehad". Wel vraagt hij zich af waar "de goegemeente zich druk over maakt".

"Het zal best een worsteling zijn voor homo's om uit de kast te komen. Maar het is beter dan jezelf verloochenen. Iedere dag is een dag te lang. Als je vrienden je laten vallen, zijn het je vrienden niet." Ook zegt Derksen ervan te schrikken als ouders gek reageren op het feit dat hun kind homoseksueel is. "Je kind moet gelukkig zijn. Beter een gelukkig homokind, dan een ongelukkig kind dat iets verzwijgt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Michael van Praag vindt grappen Johan Derksen niet van deze tijd

Huilverhalen

Alle persoonlijke verhalen die gedeeld werden op Twitter noemde Derksen "huilverhalen". "Ik kan wel dromen wat ze hebben meegemaakt. Verman je en kom uit de kast."

Dat Derksen grappen maakt over homo's moet kunnen, vindt hij. "Het is voetbalkantinehumor die niet kwaadaardig bedoeld is. Daar moeten homo's maar tegen kunnen."

Van minister Van Engelshoven had Derksen nog nooit gehoord. Hij noemde haar een hittepetit en zei dat ze de kwestie heeft aangegrepen om publiciteit voor zichzelf te genereren, door via media te reageren. "Ze kan me gewoon bellen, ze is van harte welkom."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!