De Verleiders: 'Gesprek DWDD had genuanceerder gekund'

29 januari 2019 18:43

George van Houts en Tom de Ket, twee van de acteurs van het collectief De Verleiders, erkennen dat hun ‘gesprek’ in DWDD “genuanceerder” had gekund. Het gesprek over hun voorstelling over privacy kreeg veel kritiek van tech-experts en zelfs van minister Kajsa Ollongren omdat de vijf acteurs talloze onware feiten en ongefundeerde theses poneerden.

"ls de mensen die met onze privacy werken zo op hun pik getrapt zijn, dan hebben we blijkbaar een pijnpuntje te pakken"

Het bleek echter te gaan om een “theatrale sketch” waarin het vijftal een statement wilde maken over privacy in Nederland, bekenden de twee makers in gesprekken op BNR en NPO Radio 1. “Als de mensen die met onze privacy werken zo op hun pik getrapt zijn, dan hebben we blijkbaar een pijnpuntje te pakken”, aldus Van Houts op BNR.

De cabaretier erkende dat het vijftal aan tafel bij DWDD “chargeerde en satire maakte”. Van Houts ontkent echter ten stelligste onwaarheden te hebben verkondigd. Hij nodigt alle kritische tech-experts langs te komen. “Zij krijgen een vrijkaartje en gratis consumpties."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

DWDD reageert op felle kritiek op privacy-item

Toekomstbeeld schetsen

Zijn collega Tom de Ket zei in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co dat het “wat genuanceerder had gekund. Wij provoceren ook een beetje om de discussie los te maken. Dat doen we bewust.” Hij stelt met het gesprek bij DWDD, waar Matthijs van Nieuwkerk geen enkele kritische vraag stelde, dat de mannen “een toekomstbeeld schetste”.

De Wereld Draait Door komt dinsdagavond in de uitzending terug op de felle kritiek die het programma heeft gekregen naar aanleiding van het gesprek. BNNVARA wil geen toelichting geven op welke manier er in de uitzending van dinsdag op de kritiek wordt gereageerd. De redactie wil ook niet zeggen of presentator Van Nieuwkerk van tevoren op de hoogte was van deze “theatrale context”.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!