Maroeska Beeld © Roland J. Reinders

Heel Holland Bakt-Maroeska boos op Omroep MAX

02 februari 2019 15:19

Maroeska is niet blij met hoe ze is neergezet in Heel Holland Bakt. Volgens de thuisbakker heeft Omroep MAX haar in de montage bewust als een betweterig, onaardig, asociaal type neergezet, zo vertelt ze vandaag in Het Algemeen Dagblad.

"Ik had iedere zondag weer een knoop in mijn maag, want je weet niet wat ze ervan hebben gemaakt"

Vanaf de eerste uitzending van Heel Holland Bakt wordt Maroeska bedolven onder de kritiek. De kijkers van het populaire bakprogramma ontdekten namelijk dat de 60-jarige bakster een eigen kookboek, Hoe dan?!, heeft geschreven en werkzaam is in de catering.

Volgens hen zou Maroeska een professional zijn en geen amateur. En dat zou volgens de kijkers zorgen voor een oneerlijke wedstrijd. Online spuwden heel wat kijkers dan ook hun gal over de Heel Holland Bakt-kandidate.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Heel Holland Bakt-jurylid Janny heeft veel op haar bordje

En dat is behoorlijk hard aangekomen bij Maroeska, zo legt ze uit in Het Algemeen Dagblad. "'Er werd opgeroepen tot een gelehesjesactie in Hilversum om mij uit het programma te zetten, mijn kookboek moest op de brandstapel, mensen wilden zelfs een uitzwaai-actie organiseren. Dat is best intimiderend, want je weet niet of er hier thuis mensen opduiken.”

Van tevoren had Maroeska nooit verwacht dat de boel zou zo escaleren. "Ik had het totaal niet zien aankomen. Omroep MAX heeft alle deelnemers vooraf ingelicht over hoe sociale media kunnen werken, maar had toch geen idee wat me werkelijk te wachten stond. Pas toen de heksenjacht begon snapte ik hoe zoiets kan escaleren. Het is behoorlijk absurd. Als ik dit had geweten, had ik oprecht mijn best gedaan niet drie keer achter elkaar meesterbakker te worden.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Hilarische reacties eerste aflevering Heel Holland Bakt

In het dagblad licht de bakster toe hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit. Zo vertelt Maroeska dat ze begonnen is met catering uit pure geldnood, nadat ze in 2004 werd opgelicht door haar zakenpartner. Nu de zaken weer goed lopen verzorgt ze nog maar enkele jaren per jaar de catering. "Met kerst voor vijftig daklozen, of tijdens een huiskamerconcert.”

Ook legt ze uit hoe haar kookboek tot stand is gekomen. Maroeska vertelt dat ze in 2005 begonnen is met het verzamelen van persoonlijke recepten, om aan haar kinderen te kunnen geven als ze uit huis zouden gaan. Toen haar vrienden ontdekten waar ze mee bezig was, hebben ze van het kookschrift een kookboek laten maken. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Heel Holland Bakt-jurylid Janny heeft eigen servies

Toen is het balletje pas echt gaan rollen. "Op een beurs, waar ik stond met mijn sieraden en lampen, raakte ik aan de praat met twee uitgevers. Zij vonden dat boek zo leuk dat ze een heruitgave wilden maken.” 

Omroep MAX was op de hoogte van het kookboek en heeft haar deelname aan Heel Holland Bakt goedgekeurd. 

Toch zagen de kijkers haar deelname als kijkersbedrog. Zo kreeg het kookboek van Maroeska ineens een hele slechte recensie via bol.com.

En dat is volgens de bakster niet terecht. "Sorry dat ik het zeg, maar het is gewoon een fantastisch kookboek! De berichten op sociale media grepen me aan, maar zulke dingen schaden me echt, zakelijk gezien.”

Maroeska vertelt in Het Algemeen Dagblad dat ze wel kan begrijpen waarom de kijkers haar niet sympathiek vinden overkomen. Zo is in de tweede aflevering van Heel Holland Bakt te zien hoe Maroeska voordringt wanneer een andere kandidaat zijn baksel in de oven wil doen. "Ik zat in de totale stress, had het niet door. Ik schrok me helemaal kapot toen ik dat zag – dat was natuurlijk niet charmant.” En zo zijn er meer van dat soort momenten...

Ze is dan ook van mening dat omroep MAX haar in de montage bewust als een betweterig, onaardig en asociaal type heeft neergezet. "Ik herkende mezelf totaal niet. De eerste aflevering ging ik nog gezellig met mijn gezin kijken, maar daarna niet meer. Ik had iedere zondag weer een knoop in mijn maag, want je weet niet wat ze ervan hebben gemaakt. Dat verwijt ik Omroep MAX. Maar ik vind vooral dat ik heel naïef ben geweest. Ik heb me totaal gegeven, heb alles opzijgezet om mooie taarten te maken – ik dacht dat het programma daarover gaat. Maar het gaat ze natuurlijk om de casting van typetjes en leuke beelden, ook al pakken die negatief voor mij uit. Dat heb ik me nooit gerealiseerd. Ik ben trouwens voor verschillende talkshows gevraagd om mijn kant van het verhaal te vertellen, maar dat werd door MAX categorisch geweigerd.”

Toch heeft ze ook goede herinneringen aan haar deelname. "Met zo’n wedstrijd druk je bij mij op een knop. Ik werk graag in opdracht en ben gek op experimenteren. In mijn buurt zit bijvoorbeeld geen echt goede bakker, dus heb ik mezelf geleerd om topcroissants te bakken. Ik heb ook een zieke periode gehad van bagels maken, en sfogliatelle, Napolitaanse gebakjes. Precies zo heb ik Heel Holland Bakt aangegrepen als één grote challenge. Ik kijk niet met plezier terug naar met mijn gezicht op tv komen en zou nooit meer mee doen. Maar ik ben een betere bakker dan ooit.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Heel Holland Bakt schiet door het dak

Omroep MAX laat weten zich niet te herkennen in de harde woorden van Maroeska. "We vinden Maroeska een heel fijne kandidaat en we hebben vanaf het begin van het Heel Holland Bakt-traject intensief contact met haar onderhouden, mede vanwege de commotie op sociale media. We hebben haar geadviseerd, begeleid en gesteund bij diverse persoptredens. We herkennen ons dan ook niet in dit gevoel. Dat we deelnemers bewust negatief in beeld zouden brengen is niet waar. Heel Holland Bakt is een feel good-programma, dat met grote zorgvuldigheid wordt gemaakt. We kijken uit naar een mooie finale.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!