Beeld © ANP

Kijkers DWDD diep geraakt door Ireen Wüst

12 februari 2019 21:55

Schaatster Ireen Wüst verovert afgelopen weekend weer de wereldtitel op de 1500 meter in Inzell. Bij De Wereld Draait Door blikt ze terug op die race en vertelt ze over haar goede vriendin Paulien van Deutekom, die begin dit jaar overleed aan de gevolgen van kanker.

"Deze ring is een symbool voor onze vriendschap"

De wereldtijd die Ireen neerzet was niet het mooiste. Vooral haar beste vriendin Paulien van Deutekom is in haar achterhoofd. “We hebben een groep van negen dames, Team Nuyt. Toen bekend werd dat Paulien ziek werd, moesten we de jaarlijkse wintersport verplaatsen.” Paulien kon er alsnog niet bij zijn. Ireen Wüst vertelt over de ring die ze om haar middelvinger draagt. “Deze ring is een symbool voor onze vriendschap. Onze kleur is geel, de lievelingskleur van Paulien. De ring moest als teken van de vriendschap, maar die moest wel om de middelvinger. En normaal ben ik niet van de middelvinger, maar het was Pauliens teken tegen de kanker. Zo van: deze strijd gaan we winnen. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ireen Wüst in tranen na pakken winst

De schaatsers zijn al sinds 2005 vriendinnen. “In het schaatsen ontmoet, maar daarna, eigenlijk alles samen gedeeld. Paulien was m’n buuf, we woonden letterlijk naast elkaar. Dus we deden alles samen, behalve eten en slapen. Een mooiere vriendschap kan je je niet wensen.” 

Samen met de acht andere dames gaat Ireen een stichting oprichten. “Om geld in te zamelen voor longkanker. Het is een beetje uit de hand gelopen, het heeft iets te veel media-aandacht gekregen – wat natuurlijk heel mooi is. We zijn bezig in ieder geval.” Dat Ireen het nog moeilijk heeft is duidelijk. “Het is heel mooi, al die herinneringen, maar tegelijkertijd is alles eigenlijk best zwaar.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ireen Wüst herdenkt Paulien: 'Ik hou van jou'

Kijkers van DWDD zijn diep onder de indruk en delen hun emoties op Twitter.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!