De Luizenmoeder Beeld © AVROTROS

Wat is er aan de hand met De Luizenmoeder?

03 maart 2019 13:32

De tweede serie van De Luizenmoeder begon met record op record, maar van de derde aflevering waren de kijkcijfers een stuk lager (in totaal zo'n 700.000 minder dan vorige week). Ook was er voor het eerst flink wat kritiek. RTL Boulevard mediadeskundige Ron Vergouwen denkt te weten hoe het komt. "Het lijkt erop dat De Luizenmoeder slachtoffer wordt van haar eigen succes."

"Kijkers moeten van karakters gaan houden"

Het lied van Juf Ank, de sullige schooldirecteur die alleen maar uit is op succes en de verloren ouders die een weg proberen te vinden in de jungle die een schoolplein kan zijn; het waren de ingrediënten voor een hilarische en vooral herkenbare serie. Toch lijkt het tweede seizoen juist de kracht van het herkenbare te verliezen. Ron: "Kijkers moeten van karakters gaan houden. Zoals een Juf Ank bijvoorbeeld. Zij leek in eerste instantie een vreselijk mens, maar toen ook haar andere kant naar voren kwam en ze eigenlijk een breekbare vrouw bleek te zijn, toen gingen we toch van haar houden. Hetzelfde geldt voor de sullige Anton. Alleen is hij inmiddels een vies mannetje geworden waardoor je met kromme tenen zit te kijken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De Luizenmoeder evenaart record niet

Ook lijkt de insteek van het tweede seizoen anders. Ging het eerst vooral over het leed van de kinderen, inmiddels gaat het vooral over de volwassenen in de serie. "Het succes van de serie zat hem vooral in dat die kinderen slachtoffer waren van de leraren. Er speelde van alles boven het hoofd van het kind en dat werkte, op een grappige manier confronterend voor de kijker. In de tweede serie gaat het vooral tussen de verhoudingen van de docenten onderling. En dat is jammer", aldus Ron.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Juf Helma is bikkelhard in nieuwe beelden van De Luizenmoeder

En ook is er gedoe. Er werd gefluisterd dat acteur Diederik Ebbinge meer geld wilde verdienen, er is was wat rumoer over merchandising bij het Kruidvat, en de Televizierring werd niét gewonnen. "De Luizenmoeder is zo’n gigantisch succes en daardoor zo’n hype. Het lullige is, ze kunnen er zelf niks aan doen. En iedereen kijkt, je hebt zelfs het gevoel dat je iets mist als je een aflevering mist, maar daardoor komt er ook nu pas kritiek. Mensen gaan zich nu afvragen: was het wel goed? Ze krijgen nu simpelweg last van dat enorme succes."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!