Beeld © ANP

Merel verklaart wat er precies gebeurde bij de stokjes-proef

13 maart 2019 08:28

Het zal je vast niet zijn ontgaan: Merel Westrik is de Mol van 2019. Hoe vond zij het om te moeten liegen en bedriegen en wat is haar het meest bijgebleven van het hele avontuur in Colombia? RTL Nieuws vroeg het haar in een livestream op Facebook. Ook de stokjes-proef kwam aan bod.

"Het vooral heel bevrijdend om het eindelijk te kunnen zeggen"

"Het was een heel heftig weekend, maar wel ongelooflijk leuk", vertelt Merel tijdens de livestream op de vraag hoe haar weekend was. "De ontknoping was super bijzonder in het Vondelpark, met zo veel mensen. Het was wel spannend toen de puzzel in elkaar werd gelegd. Dan hoorde je op een gegeven moment klik, klik, klik en dan moest ik het zeggen. Ik had het boven op een zolderkamertje geoefend, dus daar was ik wel gespannen voor. En nu is het vooral heel bevrijdend om het eindelijk te kunnen zeggen en niet meer te hoeven liegen tegen al mijn collega’s op de redactie. Daar ben ik heel blij mee."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Record: 3,5 miljoen mensen zien dat Merel Westrik de mol is

Toch had ze wel even haar twijfels om mee te doen aan het populaire tv-programma. Kun je namelijk wel een goede mol zijn én een betrouwbare nieuwslezer? "Voordat ik hieraan meedeed, ben ik naar hoofdredacteur Harm Taselaar gegaan. Het leek me een waanzinnig avontuur, maar ik zou wel moeten liegen en bedriegen. En het was ook duidelijk dat ik niet altijd de waarheid zou spreken Harm zei: ‘Mensen snappen dat heus wel.’ Wie is de Mol is gewoon een spel waar je een aantal weken inzit, dat speel je met z’n allen. En dat doe je zo fanatiek mogelijk. Daarna is het klaar. In mijn werk lieg ik nooit. Bovendien zit er een hele redactie achter die me kan controleren als ik iets wil zeggen dat niet klopt."

Maar dat ze uiteindelijk de Mol zou worden had ze nooit verwacht. "Alle kandidaten moeten een Mollicitatie doen. Je krijgt dan een gesprek met de mensen van het programma en zij vragen dingen als: zou jij de Mol willen zijn, hoe zou je het aanpakken, ben je stressbestendig, presteer je onder druk, wat zou je tactiek zijn? Dan heb je dus zo'n heel gesprek en op basis daarvan kiezen ze iemand uit. Je kunt dus niet zeggen vooraf: ik doe alleen mee als ik de Mol mag zijn", aldus het gezicht van het RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De Mol van 2019 is bekend

Maar wat iedereen wil weten is natuurlijk wat er aan de hand was tijdens de proef met de pinnen. "Er stond een vrijstelling voor de finale op het spel, maar daar had ik als Mol natuurlijk helemaal niks aan", legt ze uit. "Ik hoefde de vrijstelling dus ook niet te hebben. Ik dacht: 'Ik ga nu de ideale kandidaat uithangen.' Ik was zo aan het tellen en in een vlaag van verstandsverbijstering pakte ik de pin eruit en kreeg Niels de vrijstelling."

Ze schrok zo ontzettend van haar actie dat ze bang was dat de andere haar door zouden hebben. "Je weet natuurlijk zelf dat je de Mol bent, dus je denkt ook dat anderen zo naar je kijken. En anderen kijken ook, maar niet alleen naar jou. Ze kijken ook naar de rest." Ze was wel bang toen ze uit het labyrint kwam: "Ik dacht: als ze me gaan fouilleren, dan ben ik erbij! Die avond viel er geld uit m’n bh in de kamer. Als iemand dit gezien had, dan was ik er gloeiend bij geweest. We moesten natuurlijk ook wel eens kamers delen, dus dat had zomaar gekund."

Miniatuurvoorbeeld

Ook leuk:

Het nieuwe Belgische WIDM-seizoen is bizar

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!