Beeld © BNNVARA

Documentaire Voor het donker wordt maakt veel los

13 maart 2019 13:40

De documentaire Voor het donker wordt, over de zusjes die lijden aan het syndroom van Usher, werd gisteren uitgezonden op NPO3. Het verhaal van Lotte en Roos maakt diepe indruk op de kijkers.

"Hoe oneerlijk kan het soms zijn"

De zusjes worden door het syndroom van Usher op een gegeven moment blind én doof. In de documentaire wordt duidelijk wat voor invloed dit nu al op hen heeft. Het is namelijk onduidelijk wanneer dit precies zal gebeuren bij de meisjes. Zo hebben ze tijdens de opnames al een gehoorapparaat en een bril. Het verhaal van Lotte en Roos geeft een kleine glimp in het leven van iemand met deze ziekte. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Indrukwekkende documentaire Emma Wil Leven krijgt een vervolg

De reacties op Twitter zijn veelal steunbetuigingen. "Ben er stil van, 2 meiden in de bloei van hun leven met de ziekte van Usher. Hoe oneerlijk kan het soms zijn", schrijft een kijker. "Indrukwekkend om te zien hoe zij in het leven staan", laat een ander weten. Op Twitter zijn kijkers onder de indruk van hoe Lotte en Roos omgaan met de ziekte en hoe zij allebei zo anders tegen hun toekomst aankijken. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verschrikkelijke ziekte van zusjes vastgelegd in docu

De 18-jarige Roos komt er tijdens de documentaire achter dat ze niet geslaagd is voor haar eindexamen. Ook de 20-jarige Lotte heeft het zwaar te verduren. Haar nachtblindheid zorgt ervoor dat ze tijdens een trip naar Lapland zowel de sterren als het noorderlicht niet kan zien. Bovendien maakt zij het uit met haar vriend, omdat ze meer vrijheid wil. 

Lotte denkt in de docu na over haar toekomst. Zo besluit ze uit huis te gaan en voor een lange periode op reis te gaan. Hierbij wordt ook duidelijk dat ze een negenjarenplan heeft gemaakt. Hierover zegt de 20-jarige: "Als ik niet meer naar de supermarkt kan gaan, dat wil ik gewoon niet. Ik heb nog negen jaar, want ik wil gewoon niet afhankelijk worden van mensen." Hiermee lijkt Lotte te insinueren dat zij kiest voor euthanasie als ze eenmaal helemaal blind en doof is. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!