Beeld © ANP

Wie is nou de man achter Samson?

02 april 2019 16:53

Het is het einde van een tijdperk. Gert Verhulst stopt na dertig jaar met Samson en Gert. Al snel werd duidelijk dat Gert nog ‘grote plannen’ heeft met Samson. Maar wie is eigenlijk de man achter de trouwe viervoeter?

"Ik zie die hond graag, misschien zelfs liever dan mijn vrouw”

De carrière van Gert Verhulst begon in 1987 als omroeper bij de Belgische Radio- en Televisieomroep. Om het aankondigen van kinderprogramma’s dynamischer te maken ontstond het idee om naast de omroeper een beestje te zetten. Poppenspeler Danny Verbiest had wel een idee: Samson. De combinatie van Gert en Samson bleek zo’n succes dat een eigen televisieserie snel volgde. De rest is geschiedenis.

Danny Verbiest

Danny Verbiest verzorgde van 1989 tot 2005 de stem van Samson. Verbiest was al bekend met jeugdtelevisie. Zo was hij in 1989 te zien in Bassie & Adriaan: De Verzonken Stad. Een reünie volgde in 1991, toen Samson en Gert het circusduo ontvingen in een aflevering van de gelijknamige serie.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Samson en Gert 'voorlopig' niet naar Nederland

Ruim vijftien jaar was Verbiest de stem van Samson, maar in 2005 stopte de acteur. Hoewel hij nog graag zijn hand in de hond stak, was het geen uitdaging meer voor Danny. Dat hij vijftien jaar Samson speelde, merkt Verbiest nog dagelijks. De inmiddels 73-jarige stem van Samson lag jarenlang in elkaar geplooid in een piano of een kist. “Door Samson heb ik mijn lichaam gesloopt en een huwelijk verkwanseld. Maar ik zie die hond graag. Misschien zelfs liever dan mijn vrouw”, zei Verbiest in 2017 tegen Het Nieuwsblad.

Peter Thyssen

In de zomer van 2005 maakte acteur Peter Thyssen zijn debuut als Samson-stem. Thyssen was een bekende bij Studio 100. Hij was jarenlang de stem van Big in de Vlaamse jeugdserie Big & Betsy, net als Samson & Gert bedacht door Danny Verbiest, Gert Verhulst en Hans Bourlon. De acteur heeft het niet lang uitgehouden als Samson-stem. Al na acht jaar, in 2013, stopte Thyssen om zich te richten op zijn andere acteerwerk. Volgens de Vlaamse roddelpers was Verbiest niet erg te spreken over zijn opvolger.

Dirk Bosschaert

De derde, en huidige, Samson-stem was wederom een bekende van Gert. Dirk Bosschaert, bekend van zijn rol als Berend Brokkenpap in de jeugdserie Piet Piraat, maakte in 2013 zijn debuut als Samson. In eerste instantie speelde hij alleen de rol tijdens de kerst- en zomershows van het duo, maar in 2014 ontplofte het internet ongeveer toen bekend werd dat er na tien jaar nieuwe afleveringen van Samson & Gert zouden verschijnen. Als absoluut hoogtepunt stond Bosschaert als Samson in een strak uitverkocht Sportpaleis te Antwerpen, waar 16.000 volwassenen luidkeels meezongen met hits als Wij zijn bij de brandweer, Alles is op en Samsonrock.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Alles is op: Gert Verhulst stopt met Samson en Gert

Ondanks de vele successen van Samson de afgelopen jaren, blijft Danny Verbiest ongeëvenaard. Veel fans hopen op een eenmalige terugkeer van de geestelijk vader van Samson, naar aanleiding van het afscheid van Gert Verhulst. In een interview met Het Laatste Nieuws eind vorig jaar zei Verbiest nog: “Fysiek zou ik het niet meer aankunnen, maar ik droom er soms nog van dat ze mij komen vragen om één keer een klein stukje op te treden”.  

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!