Beeld © VPRO

Jeanette eet alleen fruit: 'De Schijf van Vijf is verzonnen'

18 april 2019 14:30

In het nieuwe VPRO-programma De outsiders gaat presentator Tim den Besten in gesprek met mensen die bewust kiezen voor een leven buiten de gebaande paden. Bij talkshow M schoof de presentator aan met Jeanette van Raaij, die al bijna acht jaar lang alleen maar fruit eet.

"Waarom is mijn leven meer waard dan het leven van een krop sla?"

“Als je fruit eet ben je een fruitariër”, zegt Jeanette in een fragment van De outsiders. Aan de talkshowtafel van Margriet van der Linden vertelt ze over haar eigenzinnige levensstijl. “Als ik naar mensen of vrienden ga, neem ik mijn eigen dingen mee. Zij weten natuurlijk dat ik fruit eet, dus hebben ze een banaan liggen. Maar over het algemeen eet ik anders dan de gemiddelde mens.”

In een getoond fragment vertelt Jeanette dat het eten van alleen maar fruit een bewuste levenskeuze is. “Voor mij is fruit niet de gezondste keuze. Voor mij is fruit het kiezen voor leven. Waarom zou je iets doods eten, om zelf levend te willen zijn? Als ik een stuk broccoli of een stuk sta eet, dan dood ik de sla,” vertelt ze tegen presentator Tim, die verbaasd reageert. “Wat heeft de sla eraan als ik de sla opeet? Het belangrijkste is gewoon dat de plant verder mag leven, dat je niet iets aan de plant doet waardoor je de plant doodt. Waarom is mijn leven meer waard dan het leven van een krop sla?”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim den Besten komt met nieuw programma

Twan Huys, die te gast was om te praten over Michelle Obama, vraagt zich af of het mogelijk is om alleen fruit te eten. “Je hebt toch de schijf van vijf? Je mist volgens mij vier delen”, vraagt de journalist. Volgens Jeanette is de Schijf van Vijf onzin. “Ik leef al acht jaar van fruit en de Schijf van Vijf is verzonnen. Dat is marketing en heeft niets te maken met de realiteit.” Op Twitter heeft het Voedingscentrum gereageerd op de kritiek van de fruitariër:

“Ik hou van dieren, dus waarom zou ik dieren opeten?”, aldus Jeanette. Ze gelooft naar eigen zeggen in 'liefde en leven' en draagt dat uit. Dit alles heeft ook presentator Tim den Besten aan het denken gezet. “Ik ben het af en toe wel met Jeanette eens. Ik hou erg veel van dieren. Ik ga altijd dieren aaien. Maar als ik een frikandel of een hamburger zie, ga ik die wel eten. Heel hypocriet. Door Jeanette en andere Outsiders ben ik wel een beetje aan het denken gezet.”

In de zesdelige reeks De outsiders spreekt presentator Tim den Besten met bijzondere mensen, steeds aan de hand van een thema. De eerste aflevering staat in het teken van eten en wordt donderdagavond uitgezonden op NPO3.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!