Beeld © ANP

NPO maakt geen uitzondering voor Matthijs van Nieuwkerk

02 mei 2019 09:38

De NPO wil niets liever dan Matthijs van Nieuwkerk behouden voor de publieke omroep. Maar de NPO kan geen uitzondering maken om hem een hoger salaris te bieden dan de norm, tenzij de politiek die ruimte wél ziet. Dit zegt de NPO in een reactie op het pleidooi van BNNVARA. Die omroep vindt dat de presentator van De Wereld Draait Door meer mag blijven verdienen dan een minister.

"De NPO is het met BNNVARA eens dat Matthijs van Nieuwkerk van zeer grote waarde is voor de gehele publieke omroep. Wij doen dan ook ons uiterste best om uitzonderlijke toppresentatoren zoals Matthijs te behouden", zegt een woordvoerder van de NPO.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Matthijs verdient uitzondering op salarisregel NPO'

Binnen de publieke omroep mag straks geen enkele presentator meer verdienen dan de zogeheten balkenendenorm (194.000 euro). "Uitgangspunt is uiteraard dat er zorgvuldig met publiek geld wordt omgegaan. Toch zagen én zien wij gezien de maatschappelijke en politieke discussie geen ruimte om de uitzonderingsregel waarbij sommige presentatoren boven de norm mochten verdienen, in stand te houden", vervolgt de woordvoerder van de NPO. "Daarom hebben we als NPO in 2017 een versobering van het beloningsbeleid ingezet. Als de politiek die ruimte wel ziet, gaan we hierover natuurlijk graag dat gesprek aan."

Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA pleit in het AD voor uitzonderingen. Hij vreest anders Matthijs van Nieuwkerk kwijt te raken aan een commerciële omroep. Hox zegt dat Van Nieuwkerk zijn salaris van 363.000 euro dubbel en dwars waard is. "Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld (via de STER). Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform.''

Van Nieuwkerks salaris bestaat momenteel uit de balkenendenorm, aangevuld met een bedrag dat de contributieleden van de omroep betalen. Dat was een uitzonderingsregel voor "uitzonderlijke talenten'' die publieke omroepen mochten hanteren. De regel is inmiddels afgeschaft, maar geldt voor de DWDD-presentator nog tot na de zomer van 2020 als zijn contract afloopt.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!