Beeld © ANP

Kan Duncan Laurence voor Nederland geschiedenis schrijven?

18 mei 2019 12:32

Duncan Laurence zal vandaag opstaan met het gevoel dat het zijn dag kan worden. Hij wil er niet te veel bij stil staan, maar bij het ontbijt in het hotel van de delegatie zal het er toch over gaan. Na 1975 heeft Nederland nooit meer naar de winst gegrepen op het Eurovisie Songfestival. Ilse DeLange kwam dichtbij in 2014 met de Common Linnets en het nummer ‘Calm After The Storm’. Samen met Waylon werden ze in Kopenhagen tweede en zagen ze Conchita Wurst er met de bokaal vandoor gaan. Kan dit vanavond ook met Duncan gebeuren? Ja, alles is mogelijk. Dit is namelijk het Songfestival.

Duncan en de Nederlandse delegatie zijn de afgelopen tien dagen op de voet gevolgd door onze eigen Aran Bade. Het is opvallend hoeveel rust het team uitstraalt. Onder hen Ilse DeLange, die mee is als ondersteuning van haar protegee, maar ook omroep AVROTROS. Ondanks de hoge verwachtingen vanuit Europa en eigen land blijven ze kalm. Ze weten dat het lied Arcade ijzersterk is en de zanger Duncan professioneel is. Hij zingt loepzuiver, is in interviews positief en aardig en weet bovenal wat hij wel en niet wil zeggen. 

Even is de delegatie uit balans. Als bij de eerste repetitie blijkt dat de bal, die een belangrijk onderdeel is in de act, niet naar wens blijkt. Ilse deLange en lichtkunstenaar Ignace d’Haese zijn in actie gekomen en hebben een nieuwe laten maken en overnight in laten vliegen vanuit België. Een verstandige keuze, want de eerste leek meer op een bal uit het dolfinarium. Na de tweede repetitie staat alles op scherp en een extra repetitie geeft de laatste zet naar het perfecte optreden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RTL Boulevard in het teken van het Eurovisiesongfestival

Ondanks dit alles blijft Duncan rustig. Door de juiste begeleiding wordt hij niet belast met alle problemen en kan hij zich concentreren op zijn lied Arcade en de zang. En dat resulteert elke keer in een prachtige drie minuten op het podium in Tel Aviv. Mensen vragen elkaar om stil te zijn in het perscentrum en op tv kijkt Duncan zwoel in de camera.

Na de generale repetitie schiet Duncan omhoog bij de bookmakers. Uiteindelijk is hij met 47% winkans de torenhoge favoriet bij de bookmakers. Hij laat Australië en Zweden ver achter zich. Dit is jammer genoeg geen garantie, maar een verwachting. Let vooral op de volgende landen, die ook hoge ogen gaan gooien.

Rusland – Sergej Lazarev – scream – startpositie 5

Met de powerballad Scream komt Rusland dichtbij de winst. Sergey Lazarev moet flink aan de bak tijdens Scream en keert terug op het festival. In 2016 werd hij derde met You Are The Only One. De spiegels inclusief regen zorgen voor drie minuten ademloos kijken. Als de uithaal op het einde maar goed gaat.

Zweden – John Lundvik – Too late for love – startpositie 9

De grote favoriet na onze Duncan is John Lundvik voor Zweden. Het nummer Too late for love swingt de pan uit. De big mama’s achter John zijn vocaal heerlijk maar ook qua looks een voltreffer. Gaat Zweden met deze hit weer het Songfestival winnen?

Zwitserland – Luca Hanni – She Got Me - 24

Luca Hanni heeft met She Got Me een zomerhit te pakken. Het uptempo nummer, en de doorkijkbloes zorgen dat de temperatuur stijgt bij Zwitserland. Het refrein wordt begeleidt door een heel aanstekelijk dansje.

Azerbaijan - Chingiz met Truth – startpositie 20

Een gebroken hart is het onderwerp van zanger Chingiz. Hij verbeeldt dat ook prachtig in de visuals met een hart dat uit elkaar spat terwijl twee robotarmen hem onderzoeken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duncan Laurence behaalt record nummer 1

Duncan Laurence – Arcade – startpositie 12

Arcade is het verhaal over de zoektocht naar de liefde van je leven. Het is de hoop naar datgene wat onbereikbaar lijkt. Voor Duncan is het de kern en het begin van zijn zoektocht hoe hij met zijn liedjes iets kan betekenen voor anderen. Straks, als hij als twaalfde land achter z’n piano kruipt, zal hij Europa raken en recht vanuit zijn hart zingen. De winst pakken ligt binnen handbereik, maar zoals Duncan zelf al weken zegt: "don't jinx it".

Het enige wat wij vanavond kunnen doen is genieten en duimen voor Duncan.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!