Beeld © ANP

Mark Rutte wil geen belastinggeld naar songfestival

19 mei 2019 09:55

Minister-president Mark Rutte is vooralsnog niet van plan extra geld vrij te maken voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival 2020. "Dat lijkt me geen heel populaire gedachte", zei de premier in WNL op zondag.

"We gaan eerst kijken hoe het loopt"

Nu Duncan Laurence het songfestival heeft gewonnen, komt het internationale liedjesfestijn volgend jaar naar Nederland. De organisatie van het festival kost miljoenen, zo was Wenen in 2015 zo'n 25 miljoen euro kwijt. In Baku liepen de kosten in 2012 zelfs op naar 42 miljoen. "In Zweden is het georganiseerd voor 15 miljoen, dat kan uit de budgetten", oordeelde Rutte. "Ik heb de indruk dat als ik zo hier en daar de salarissen zie dat het wel uit de budgetten kan."

Rutte hield nog een slag om de arm. "We gaan eerst kijken hoe het loopt, maar om er nou meteen belastinggeld in te steken... Jullie hebben nog een aardig budget."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koningspaar trots op Duncan Laurence

De premier vond het "typisch Nederlands" om het direct na de winst van Duncan Laurence over "het probleem" van de kosten van de organisatie te hebben. "We hebben gewonnen, het is geweldig!"

Ook Rutte merkt dat de strijd tussen Nederlandse steden is losgebarsten om het Eurovisiesongfestival volgend jaar te mogen huisvesten. "Ik heb vannacht de eerste sms'jes al gekregen van burgemeesters die zeiden: het is toch wel bij ons." De premier liet niet los welke burgemeesters al contact met hem opnamen. Onder anderen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht en Zwolle lieten eerder doorschemeren het songfestival graag binnen hun gemeentegrenzen te willen organiseren.

Rutte was zaterdagavond een van de eersten die Duncan persoonlijk feliciteerde. Voordat de songfestivalwinnaar naar de persconferentie liep, had hij de minister-president aan de telefoon. "Ik heb hem heel kort aan de lijn gehad, ik denk een minuut", zei Rutte over het gesprek. "Ik hem hem verteld dat heel Nederland ongelooflijk trots is."

De premier was van plan zaterdag op tijd naar bed te gaan vanwege WNL op zondag, maar dat is niet gelukt. "Dan begint die puntentelling en dat is zo spannend. Ik ben toch blijven hangen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duncan Laurence onderweg naar Nederland

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!