Beeld © Netflix

Netflix schrapt zelfdodingscène uit serie 13 Reasons Why

16 juli 2019 07:41

Netflix heeft een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie '13 Reasons Why' geschrapt. Aanleiding is de aanhoudende kritiek dat de serie, die draait om een meisje dat een einde aan haar leven maakte, voor meer zelfdodingen zou hebben gezorgd.

"We zijn ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie"

"Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen", staat in een statement van streamingdienst Netflix.

Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

Yes! Het derde seizoen 13 Reasons Why komt eraan

Het gaat om een drie minuten lange scène uit de laatste aflevering van het eerste seizoen. De serie, gebaseerd op het gelijknamige boek, vertelt het verhaal van Hannah die na jarenlange pesterijen besluit een einde aan haar leven te maken. Haar klasgenoten reageren geschokt en een aantal worstelen met schuldgevoelens vanwege het deelnemen aan de pesterijen.

13 Reasons Why werd na de lancering in 2017 een grote hit, met name onder jongeren. De serie, waaraan ook zangeres Selena Gomez meewerkte als uitvoerend producent, kreeg bovendien lovende recensies. Vanwege de kritiek op de gewelddadige scènes voegde Netflix al eerder een waarschuwing toe, voorafgaande aan het afspelen van de serie.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Riverdale-acteur te zien in 13 Reasons Why

In april kwam het nieuws naar buiten dat jonge Amerikanen sinds de lancering van 13 Reasons Why vaker zelfmoord zouden hebben gepleegd. Volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is het aantal zelfmoorden onder jongeren tussen 10 en 17 jaar in april 2017 met bijna 30 procent gestegen.

Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!