Beeld © ANP

KRO-NCRV zal Onze boerderij niet rectificeren na klacht

30 september 2019 13:37

KRO-NCRV vindt het niet nodig een aflevering van Onze boerderij te rectificeren. Naar aanleiding van het verhaal van pluimveehouder Mark, dat op 22 september te zien was, dienden een aantal dierenorganisaties een klacht in. Zij vinden dat de kippenboer en presentatrice Yvon Jaspers valse voorlichting gaven.

"Van het geven van (valse) voorlichting is geen sprake"

"Yvon besprak met hem zijn visie op het bedrijf, de dilemma's en de zorgen die hij heeft. Van het geven van (valse) voorlichting is geen sprake", stelt KRO-NCRV in een reactie op de klachten. Een rectificatie is volgens de omroep dan ook niet nodig, net zo min als het inschakelen van onafhankelijke experts die de komende afleveringen toetsen op onjuistheden. "De door de betrokken dierenrechtenorganisaties gevraagde rectificatie en beoordeling door onafhankelijke experts is volgens KRO-NCRV dan ook niet aan de orde."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dierenorganisaties klagen over 'valse voorlichting' Yvon Jaspers

In de uitzending van 22 september beweren Yvon en Mark dat de scharrelstal het laagste systeem is in Nederland en dat kippen het niet erger kunnen hebben. Maar volgens de dierenwelzijnsorganisaties zitten er nog altijd 6 miljoen kippen in krappe kooien met draadgaas als bodem. In zo'n kooi, die slechts enkele centimeters groter is dan een legbatterij, zitten 30 tot 60 kippen.

Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Animal Rights en stichting Dierennood, die zich ergerden aan "een mooi verhaal vol leugens", dienden een klacht in bij de NPO, de NPO ombudsman, de KRO-NCRV en het Commissariaat voor de Media. In een reactie benadrukt KRO-NCRV dat Onze boerderij "net als al onze andere programma's, onafhankelijk wordt gemaakt".

Het is niet de eerste keer dat een programma van Yvon Jaspers in opspraak raakt. Zo lag de presentatrice onder vuur toen bekend werd dat zij ook actief was bij ForFarmers, het grootste veevoerbedrijf van Europa. Het Commissariaat voor de Media stelde een onderzoek in en oordeelde dat er geen sprake was van belangenverstrengeling. Desondanks was Yvon bijzonder geraakt door het onderzoek. In Pauw deed de Boer zoekt vrouw-presentatrice uit de doeken dat ze zich "verrekte alleen" voelde. "Ik kon alleen maar huilen", zei Yvon, die zich voelde "alsof ik in een oorlogsgebied zat".

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Yvon Jaspers weigert te verschijnen in talkshow

Ook haar optreden in Pauw leverde Yvon veel kritiek op, aan tafel zaten onder anderen de vader en oom van Anne Faber. Kijkers vonden dat Yvon een slachtofferrol aannam en dat het zeer ongepast was omdat de mannen waren aangeschoven om over het verlies en de nasleep van de moord op de 25-jarige Anne in 2017 te praten. Yvon, die in mei bekendmaakte voorlopig niet meer aan de slag te gaan voor ForFarmers vanwege haar drukke agenda, bood in een mailtje haar excuses aan aan de familie van Faber.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!