Beeld © RTL

Aangrijpend verhaal van Sjaak in De Sleutel raakt de kijker

29 oktober 2019 22:23

In een nieuwe aflevering van het daklozen-programma De Sleutel weet het aangrijpende verhaal van de 59-jarige Sjaak enorm te ontroeren. Hij raakte na een heftig ongeluk alles kwijt en probeert nu koste wat kost er weer bovenop te komen.

“Dan ben ik niet dakloos meer”

Sjaak is al ruim drie jaar dakloos. Hij had een gezin, een baan en een koophuis, maar toch raakte hij alles kwijt. Als hem gevraagd wordt wat hij allemaal op een dag doet, vertelt hij: “Puzzeltje maken, tekeningetje maken. Kopje koffie drinken, broodje eten. Ja, dat is het eigenlijk wel een beetje. En je doodvervelen. Echt, je doodvervelen. Iedere dag is een eeuwigheid. Mensen begrijpen het niet.” Als Sjaak uitlegt hoe hij in deze situatie is terechtgekomen, wordt het hem allemaal te veel. “Hoe kom je dakloos, ja… dat gebeurt je. Dat is in een split second gebeurd. Je kan er geen flikker aan doen.” Vervolgens vraagt hij met tranen in zijn ogen om even te stoppen met filmen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers hopen het beste voor Sunil in De Sleutel

Sjaak verblijft 's nachts in de Sleep Inn, een nachtopvang voor daklozen. Elke ochtend om vijf uur staat hij op om naar zijn werk te gaan als kabelgraver. Sjaak kreeg vier jaar geleden een ongeluk. Hij viel van negen meter naar beneden van een steiger en kwam daardoor thuis te zitten. Door het ongeluk werd Sjaak depressief en begon steeds meer te drinken. Uiteindelijk verloor hij alles: zijn huis, zijn vrouw en zijn kinderen. “Ik heb mijn kinderen al twee jaar niet gezien”, legt Sjaak uit aan Beau. “Ik ben mijn zoon een keer tegengekomen op straat, maar toen had ik een hele lange baard. Dus ik weet niet of hij mij heeft herkend. (…) Ik denk iedere dag aan ze.”

Beau vraagt aan Sjaak of hij hem vaker mag komen opzoeken en dat hij hem in contact kan brengen met mensen die hem verder kunnen helpen. “Het enige wat ik nodig heb, dat is gewoon iets voor mezelf, een kamer voor mezelf. Dan kun je een beetje je leven oppakken.” Als Beau hem de sleutel geeft van zijn eigen huisje, breekt Sjaak. “Je meent het niet”, kan Sjaak nog maar net uitbrengen. “Dan ben ik niet dakloos meer.” De twee gaan direct naar het nieuwe huisje van Sjaak en dat is een emotioneel moment voor hem. “Dan kan ik mijn eigen bedrijfje beginnen.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers geroerd door eerste aflevering van De Sleutel

De kijkers reageren geëmotioneerd op het verhaal van Sjaak.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!