Beeld © RTL/Videoland

Heftig verhaal in Bureau Burgwallen raakt de kijker

12 november 2019 13:54

Het heftige programma Bureau Burgwallen geeft een levensecht kijkje in de keuken van de Amsterdamse politie. Helaas worden politieagenten en andere hulpverleners regelmatig belaagd. In de meest recente aflevering vertellen Jan en Lieke geëmotioneerd over een heftige gebeurtenis.

"Als je een mes in ons steekt, dan bloeden we”

Ewout Genemans (34) loopt vier maanden lang mee met de politie van Amsterdamse Bureau Burgwallen. Zo ook met Jan en Lieke. Zij delen een heftig voorval met de programmamaker. De twee werken al twee jaar nauw samen en hebben veel meegemaakt. Eén incident heeft echter erg veel indruk gemaakt. Ze kwamen allebei terecht in het ziekenhuis met een zware hersenschudding nadat ze een groep dronken mannen aanspreken en dat totaal uit de hand loopt. “Jan kwam met het slimme idee ‘kom we plukken de grootste mond eruit en daar gaan we mee praten, twee op een.' Dat zorgt vaak voor een beter gesprek. Op een afstand staan zijn vriendjes nog steeds te filmen en dat leidt naar niks. Die gast was overduidelijk dronken en wij besluiten om hem aan te houden”, vertelt Lieke.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ewout Genemans slachtoffer van gewelddadige overval

De man is al eerder in aanraking geweest met de politie voor onder andere het beledigen van een ambtenaar in functie. “We besluiten hem aan te houden en in eerste instantie lijkt hij daaraan mee te werken. Toch escaleert het snel. Je slaat de handboeien aan en op het moment dat ik dat wil doen, begint hij om zich heen te slaan.” Jan besluit om peperspray te gebruiken op de man in kwestie. “En vanaf dat moment ging het heel snel. Naar mijn idee zaten ze meteen bij Jan op zijn nek.”

“Er zat geen opbouw in. Waar het voor mij mee begint, is dat ik voel dat ik klappen tegen mijn hoofd en gezicht krijg”, vertelt Jan. “In m’n nek en ook meteen op mijn hoofd. Ik denk meteen: dit is geen vuist, maar een mes of een boksbeugel.” Jan vertelt dat hij de jongens van zich af heeft geslagen met zijn wapenstok. “Dat is tegenwoordig een stuk staal en normaal gesproken beweegt iemand dan wel naar achteren. Dat heeft best wel een impact.”

“Dit was gewoon pure agressie gericht op ons”, vertelt Lieke. De twee agenten hebben er een hersenschudding aan overgehouden. “Er zit een mens achter het uniform. Er zit een Lieke in het pak, een Lieke waar mensen van houden. Er zit een Jan in het pak. Je raakt niet alleen het uniform, met zoveel agressie raak je de persoon.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ewout Genemans: 'Het wordt een spraakmakend seizoen'

“Mijn beste vriendinnen waren helemaal overstuur en mijn beste vriendin vroeg letterlijk: ‘Wanneer ga je nou eens ander werk zoeken?’ Ik wil alleen geen ander werk zoeken. Maar ik vind het wel heel erg dat je niet alleen het uniform raakt. We zijn mensen en je kan ons pijn doen. Als je een mes in ons steekt, dan bloeden we”, vertelt Lieke geëmotioneerd.

“Als deze gasten hier nu niet onwijs voor gestraft worden, dan spreek je in feite uit: ‘Je mept twee agenten half lens, maar lekker boeiend. Foei niet meer doen'”, vertelt Jan. “Dat kan niet.”

Ook de kijkers van het programma zijn geraakt door het verhaal van de twee agenten. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!