Beeld © AVROTROS

Wat we nu al weten over de nieuwe Wie is de Mol?

17 november 2019 12:06

Het jubileumseizoen van Wie is de Mol? start pas in 2020, maar nu al vliegen de complotten en aanwijzingen ons om de oren. “Dit wordt het allerbeste seizoen ooit”, aldus entertainmentdeskundige Eric de Munck (36), Molloot van het eerste uur.

"Je hebt seizoenen dat je bij de kandidaten denkt: hoezo, wie zijn dit?!"

Volgend jaar viert Wie is de Mol? zijn twintigjarige jubileum. Wie jarig is trakteert, dus dat belooft een mooi feestje te worden. “Ik heb altijd extra hoge verwachtingen van jubilerende programma’s”, zegt entertainment-deskundige Eric de Munck. “Meestal word ik daar niet in teleurgesteld. Kijk maar naar Expeditie Robinson, dat dit jaar ook z’n twintigste jubileum viert. Het is een extreem goed seizoen met een fantastische cast en geweldige spelletjes. Alles wordt uit de kast gehaald. Van het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? verwacht ik een niveau dat minstens zo hoog is.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Is dit wanneer de kandidaten van WIDM bekend worden gemaakt?

Na meerdere teleurstellende seizoenen liet het negentiende seizoen van Wie is de Mol? al een duidelijke opmars zien naar betere tijden. “Er was de laatste jaren veel kritiek. De spelletjes waren meer van hetzelfde, de kandidaten waren minder sterk, de montage was voorspelbaar. Het was alsof je het trucje al kende. Dieptepunt was het seizoen waarin er al snel een makkelijke aanwijzing voorbij kwam, waardoor iedereen wist dat Klaas van Kruistum de mol was. Dat is voor de makers een eyeopener geweest: dit moeten we in de toekomst anders en beter aanpakken.”

Rik versus Art

Het vorige seizoen van Wie is de Mol? hield fans op een ouderwetse manier aan de buis gekluisterd. “Als je aan het begin van het seizoen al denkt te weten wie de mol is, dan is dat eigenlijk hartstikke saai. Het sterke van het vorige seizoen was dat de kandidaten stuk voor stuk verrassende kanten hadden, waardoor tot op het laatste moment onduidelijk bleef wie de mol was. Het voelde als een heel fris seizoen, wat ook te maken had met de presentatie van Rik van de Westelaken. Hij vindt het programma zo fantastisch dat de passie van het tv-scherm afspat.”

De kracht van Wie is de Mol? zit volgens Eric de Munck grotendeels in de casting van de deelnemers. “Je hebt seizoenen dat je bij de bekendmaking van de kandidaten denkt: hoezo, wie zijn dit?! Maar bijna elke keer blijkt het toch een mix te zijn die je meesleept. Het zijn nooit alleen maar YouTubers of A-sterren, maar mensen van verschillende pluimage. Zelfs als het mensen zijn van wie je nog nooit hebt gehoord, ga je van ze houden. Dat had ik vorig jaar met acteur Rick Paul van Mulligen. Ik kende hem totaal niet, maar ik wilde hem wel graag leren kennen.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Molloten mogen meedenken over nieuw seizoen WIDM?

Verdachte omstandigheden

Het is tot dusver een goed bewaard geheim wie er aan de jubileumeditie van Wie is de Mol? meedoen. Eerder dit jaar werd geroepen dat er alleen maar oud-mollen en oud-kandidaten zouden meedoen, maar dat lijkt vrij onwaarschijnlijk. “Als je goed oplet, dan ontdek je altijd wel een paar bekende Nederlanders die tijdens de opnameperiode in mei opvallend afwezig waren op social media. Iets anders wat snel opvalt, is als mensen zonder duidelijke opgave van reden ineens alleen ’s nachts aan het appen zijn. Dan gaat er bij mij al snel een bel rinkelen.”

Op het lijstje dat Eric de Munck heeft samengesteld, staat de naam van actrice Toprak Yalçiner bovenaan. In 2015 was zij een van de bekende Nederlanders die op de Dam een test invulden, waaruit moest blijken of ze wel of niet meededen aan het nieuwe seizoen. Voor Toprak bleek het avontuur van korte duur, want zij kreeg nog diezelfde avond een rood scherm. “Ze wordt heel vaak genoemd als kandidaat, omdat het logisch zou zijn als ze een herkansing zou krijgen. Aan de andere kant is ze net moeder geworden, dus ik vind het lastig.”

Is Ron er weer bij?

Tot de potentiële kandidaten van Wie is de Mol? 2020 behoort ook actrice Tina de Bruin. Zij is nu druk met een nieuw seizoen van de serie Kees & Co, maar dit voorjaar was ze opmerkelijk lang afwezig. “Een andere goeie kanshebber is Dione de Graaff. Zij was weg tijdens de Giro d’Italia, wat enorm opvallend is, want dat is helemaal haar ding. Ik kan me niet voorstellen dat haar werkgever heeft gezegd: ‘Ga jij dit jaar tijdens de Giro maar lekker op vakantie, meid.’ Dat zou hetzelfde zijn als Cornald Maas die gaat kamperen tijdens het Songfestival.”

Andere veelgenoemde namen zijn SBS-presentatrice Leonie ter Braak, voetballer Nathan Rutjes én Ron Boszhard, die twee jaar terug binnen een wip en een scheet van het Wie is de Mol?-toneel verdwenen was. “Leonie en Nathan zou ik hartstikke leuk vinden. Leonie is hartstikke spontaan, Nathan is een soort icoon. Over Ron werd vorig jaar ook al geroepen dat hij misschien zou terugkomen, maar ik denk niet dat het gaat gebeuren. Hij was een beetje het gebbetje van twee seizoenen terug. Dat was toen leuk, maar nu is het wel klaar.”

Mollen in New York

De verwachting is dat de kandidaten op dinsdag 19 november bekend zullen worden gemaakt. Het is dan precies twintig jaar terug dat de allereerste Wie is de Mol?-aflevering ooit op tv was. Land van dienst was destijds Australië, maar de hints van Rik van de Westelaken wijzen een andere richting op. In mei plaatste hij op Instagram foto’s van een aantal exotische locaties. De ene foto was volgens veel mensen gemaakt in China of Mexico, de andere foto in Afrika. Maar zoals dat vaker gaat bij Wie is de Mol?: niets is wat het lijkt, dus het is vast heel ergens anders.

“Ik hoop dat ze naar een lekker zonnige plek gaan waar veel te beleven is,” hoopt Eric de Munck. “Dat vind ik persoonlijke leuker dan inwisselbare omgevingen met moerassen en bergen. Ik heb ook niet zo veel met kleine dorpjes waar veel mensen in armoede leven. Het heeft iets raars als Nederlanders die meedoen aan een spelletjesprogramma in een dorp waar mensen amper te eten hebben gaan vragen waarom een bepaalde kleur shirt aan de waslijn hangt. Ik zou het toffer vinden als ze een keer naar New York of Tokio gaan, ook voor de mooie beelden daar.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nielson moest heel wat overwinnen voor WIDM

Gedoodverfde mol

Welke verrassingen ons nog meer te wachten staan, is koffiedik kijken. “In België begonnen ze het vorige seizoen van Wie is de Mol? zonder mol. Pas na een paar opdrachten kon iemand de mol worden, wat op zo’n slinkse wijze gebeurde dat je als kijker nog steeds niet wist. Dat vond ik een leuke twist. Het zou ook leuk zijn als ze dit seizoen twee mollen zouden hebben, maar ik hoop vooral op special guests die in het verleden een bijzondere rol in het programma hebben gespeeld:  oud-presentator Angela Groothuizen of oud-kandidaat Ellie Lust, bijvoorbeeld.”

Vorig jaar wist Eric de Munck meteen al te voorspellen wie volgens hem de mol was van de editie van 2019: Merel Westrik. Wat ziet hij dit jaar in z’n glazen bol? “Het is extra moeilijk, omdat de kandidaten nog niet eens bekend zijn gemaakt. Maar als ik iemand van mijn eigen lijstje moet kiezen, dan ga ik voor Leonie ter Braak. Zij lijkt mij een perfecte mol, omdat ze zo veel verschillende gezichten heeft en vreselijk ad rem is. Als winnaar ga ik voor iemand van wie je het totaal niet verwacht: Nathan Rutjes. Dat zou lachen zijn, maar voor hetzelfde geld zit ik er grandioos naast.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!