Beeld © RTL

RTL stopt voorlopig met reality-tv

26 november 2019 17:02

Televisieprogramma's als Temptation Island en Love Island zullen voorlopig niet op RTL te zien zijn. De zender heeft daartoe besloten na ophef over grensoverschrijdend gedrag in De Villa. Die datingshow werd onlangs van de zender gehaald.

"Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre"

Onzekere toekomst voor reality-tv

08:47

"Al onze guilty pleasure-programma's worden opgeschort, zodat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre", zegt RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst tegen RTL Nieuws. Volgens Van der Vorst heeft productiemaatschappij Blue Circle deelnemers van De Villa aangespoord tot grensoverschrijdend gedrag. "Daarbij is alcohol in het spel geweest en zijn opdrachten gegeven waarvan zelfs de kandidaten zeiden: gaat dit niet te ver?"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RTL stopt per direct met De Villa na onacceptabel gedrag

Peter van der Vorst over schandaal De Villa: 'Alle betrokkenen moeten zich kapot schamen'

04:03

'Ik ben me kapot geschrokken'

"Gisteren hebben wij voor het eerst zelf met de betrokken kandidaten gesproken. Ik ben me kapot geschrokken", zegt Van der Vorst. "Het is schokkend wat daar op locatie is gebeurd. Vooral de makers van het programma zijn zwaar over hun ethische grenzen heengegaan." 

Nieuwe reeksen van Temptation Island, Free Love Paradise en De Villa zullen ook niet te zien zijn op Videoland. RTL heeft twee medewerkers die in hadden moeten grijpen op non-actief gesteld. 

Op Twitter verschenen twee fragmenten van De Villa die tot ophef leidden. In het eerste fragment was te zien hoe deelneemster Julia herhaaldelijke pogingen van Steve om haar te kussen afwimpelde. Hij was bij haar in bed gekropen en zei: "ik ben nog nooit zo fucking lief voor iemand geweest als ik voor jou ben." Steve noemde haar daarna een stumper en dramaqueen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Temptation-Laura geeft gezondheidsupdate na mishandeling

In het andere filmpje was te zien hoe deelnemer José zich opdrong bij Jady. Hij ging verschillende keren bovenop haar liggen, maar dat leidde tot niets. "Ik werd bloedje geil, maar gewoon op een goeie manier", zei hij later.

Reactie Blue Circle

Naar aanleiding van het interne onderzoek naar de incidenten in het programma ‘De Villa’ en gesprekken met de betrokken deelnemers, heeft RTL tot nader order alle geplande programma’s in het genre guilty pleasure opgeschort. De uitkomsten tot nu toe brengen grote fouten aan het licht in het productieproces. Naast maatregelen bij producent Blue Circle, kijkt RTL kritisch naar de interne processen. Een aantal mensen is op non actief gezet en een onafhankelijk onderzoek door een gespecialiseerde partij wordt gestart om alle feiten boven water te krijgen.

Peter van der Vorst, Directeur Content bij RTL, over deze beslissing: “We zijn ons dood geschrokken en ik bied mijn excuses aan aan alle betrokkenen. Wat er is gebeurd is onvergeeflijk. Er zijn ethische grenzen overschreden in het productieproces, maar ook bij ons intern. Dat kunnen we op geen enkele wijze tolereren. Deelnemers zijn aangezet om over hun grenzen heen te gaan en hebben zich onveilig gevoeld.”

Van der Vorst vervolgt: “Wij stellen Blue Circle verantwoordelijk voor hun aandeel in deze kwestie en kijken uiteraard ook kritisch naar onze eigen interne processen. Tot die tijd worden alle programma’s in dit genre opgeschort. De uitkomsten van het onderzoek moeten leiden tot een aangescherpt ethisch verantwoord beleid, waarbij een veilige omgeving voor deelnemers is gegarandeerd. Voor die tijd keren deze programma’s niet terug.”

“Wij zijn enorm geschrokken van alle reacties naar aanleiding van het RTL5-programma De Villa", reageert Georgette Schlick, de CEO van Fremantle Netherlands & Belgium. Inmiddels hebben wij samen met RTL met de betrokken kandidaten gesproken en is duidelijk geworden dat er fouten zijn gemaakt.  Zowel bij ons als bij de zender. Het mag duidelijk zijn dat wij als producent nooit de intentie hebben gehad een programma te maken waarbij wij deelnemers beschadigen.” 

“Op verzoek van Blue Circle en RTL is een onafhankelijk onderzoek gestart. Los van de uitkomsten van dit onderzoek voelen wij ons verantwoordelijk voor de situatie waarin een aantal kandidaten is terecht gekomen. Wij bieden hiervoor onze oprechte excuses aan en doen er momenteel alles aan om hen te helpen.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!