Beeld © ANP

Een blik op tv-transfers: wie doet het top en wie is een flop?

30 november 2019 13:06

De een ging van RTL naar Talpa, de ander liet zich binnenharken door Linda, weer een volgende verruilde de NPO voor de commerciëlen. Het was dit jaar een en al stuivertje-wisselen in tv-land. Hoe vergaat het de grootste tv-transfers tot nu toe? En hoe ziet hun toekomst eruit? Mediadeskundige Ron Vergouwen analyseert, fileert én voorspelt.

"Merel was door Wie is de Mol? ineens een enorme ster, maar die status brokkelt nu af"

Wendy van Dijk

“Dit vind ik de minst geslaagde overstap van allemaal. Bij RTL deed Wendy drie versies van The Voice, waarvan het succes ook op haar afstraalde. Ze zat goed op haar plek, maar ze wilde nieuwe dingen doen. Dat is een van de redenen dat ze is overgestapt naar SBS, naast het feit dat haar man Erland Galjaard daar zit. Maar de programma’s die ze daar tot nu toe heeft gedaan, waren geen succes. Flirty Dancing was een regelrechte mislukking, van Dance Dance Dance is de glans af en Superkids doet het hooguit redelijk. Haar overstap is voorlopig een flop, wat ze alleen goed kan maken als ze volgend jaar met een aantal succesprogramma’s komt.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wendy van Dijk en dochtertje Lizzy twee handen op één buik

Ronald Molendijk

“Veel kijkers van RTL Boulevard vonden Ronald heel irritant, maar ik weet zeker dat hij gemist zal gaan worden. Of je het er nu mee eens bent of niet, je wilt toch een mening horen. Samen met Peter R. de Vries had Ronald zijn woordje altijd klaar. Hij paste daarmee heel goed in het format van RTL Boulevard, iets wat ik me afvraag van zijn nieuwe werkgever Shownieuws. Dat is in de huidige opzet toch iets minder opiniërend. Ik heb gehoord dat hij buiten Shownieuws wel meer kansen gaat krijgen in talentenshows, dus waarschijnlijk gaat hij komend jaar vaker opduiken in jury’s. Bij RTL mocht hij buiten RTL Boulevard niks anders doen, dus vanuit die hoek snap ik dat hij iets anders wilde gaan doen. Maar ik voorspel dat hij RTL Boulevard zelf ook wel gaat missen.”

Merel Westrik

“Haar talkshow op Net5 heeft belabberde kijkcijfers, maar Merel zelf doet het heel goed. Ze is succesvol uit het strenge keurslijf van RTL Nieuws gekropen en heeft een heel nieuwe, casual kant van zichzelf laten zien. Ik kan me voorstellen dat de talkshow voor haarzelf om die reden ook als een succes aanvoelt, maar ze moet wel snel aan de bak om de kijkcijfers op te krikken. Een jaar of twee terug was ze door Wie is de Mol? ineens een enorme ster, maar die status brokkelt nu af. Als ze op deze weg doorgaat, dan is dat niet goed voor haar imago.”

Paul de Leeuw

“Paul de Leeuw en RTL hebben in het afgelopen jaar voorzichtig een beetje aan elkaar gesnuffeld. Ze hebben goed met elkaar gesproken: ‘Wat willen we nou?’ De uitkomst was dat ze niets revolutionairs gingen doen. RTL wilde Paul omdat hij Paul is. Daar komen ze tot dusver aardig mee weg. Paul startte als jurylid bij Holland’s Got Talent, waar hij weinig fout kon doen. Daarna kwam de Sinterklaasshow, wat een enorm succes was. Het eerste seizoen Paul Pakt Uit was redelijk geslaagd, Ranking the Stars scoorde op RTL5 nog beter dan op NPO3 en Pauls Nummer 1 show doet het aardig. Hij is niet de nummer één op de zaterdagavond, maar het is een redelijk succes.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Paul de Leeuw haalt uit naar Wybren van Haga: 'loser'

Geraldine Kemper

“De switch van Geraldine werd een beetje ondergesneeuwd door al die andere grote transfers die dit voorjaar plaatsvonden. Wat opvallend is, is dat ze sinds die tijd ook niet meer te zien is geweest. Deze week werd bekend dat ze een soort toenaderingsshow gaat doen op RTL4. In december zal ze ook te zien zijn met The Voice Backstage en ze gaat Expeditie Robinson Videoland presenteren, maar dat zijn allemaal dingen die nog moeten komen. Daar had ze wat betere afspraken over moeten maken, want ze is nu veel te lang uit beeld geweest. Tekenend is dat ze vier jaar achter elkaar genomineerd was voor de Zilveren Televizier Ster in de categorie ‘beste presentatrice’, terwijl ze dit jaar in geen enkel lijstje voorkwam. Dat toont aan dat het grote publiek je een beetje is vergeten. Het kan nog wel wat worden met haar, maar ze moet dubbel zo hard terugkomen om weer te scoren.”

Herman de Blijker

“Herman is een authentieke programmamaker, maar zijn successen liggen ver achter hem. Als we het hebben over zijn glorietijd, dan moeten we helemaal terug naar het begin van deze eeuw. Ik denk dan ook dat RTL niet heel rouwig is over zijn overstap naar SBS. Ik denk niet dat de transfer hem het grote succes gaat teruggeven dat hij in zijn begintijd had. Ik denk dat het trucje Herman den Blijker is geweest.”

Linda de Mol

“Net als veel andere tv-deskundigen voorspelde ik eerder dit jaar dat Linda haar kijkers zou gaan meenemen naar SBS. Dat is uitgekomen. Over de hele linie scoort ze met Ik Hou van Holland en Miljoenenjacht lager dan bij RTL, maar ze kwam een aantal avonden als grote kijkcijferwinnaar uit de bus. Daarmee bewijst Linda niet alleen dat een goede presentator zijn of haar publiek kan verplaatsen naar een andere zender, maar ook dat ze de titel tv-koningin nog lang niet kwijt is. Het helpt natuurlijk dat ze ijzersterke formats in handen heeft, dus het wordt spannend wat er gebeurt als ze straks met nieuwe programma’s komt. Maar ik zie dat in principe positief tegemoet.”

Eva Jinek

“Over Eva maak ik me weinig zorgen. Na haar overstap hoorde je af en toe geluiden van mensen die zeiden: ‘Ze gaat voor het grote geld,’ maar over het algemeen begrijpt iedereen wel waarom ze de NPO verruilt voor RTL4. Of haar talkshow meteen een daverend succes wordt, hangt heel erg af van de concurrent die ze tegenover zich krijgt op NPO1. Als Jeroen Pauw nog even blijft zitten, dan zal het een nek-aan-nekrace worden. De gemiddelde NPO-kijker is vrij trouw en zal RTL toch even moeten weten te vinden. Komt er vanaf januari iemand anders op de plek van Jeroen, dan weet ik zeker dat Eva de strijd om de kijkcijfers glansrijk gaat winnen.”

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Jaïr Ferwerda wil met Eva Jinek mee naar RTL

Jan Versteegh

“Hij had met 6 Inside geen goeie binnenkomer bij SBS, terwijl Albert Verlinde en hij wel heel hoog van de toren hadden geblazen. Dat maakt hem wat nederiger, denk ik. Aan de andere kant presenteert hij nu dagelijks Lingo voor 600.000 kijkers, wat geen misselijk aantal is. Het ligt overigens niet aan hem dat het programma zo goed scoort, want er is ook genoeg kritiek op zijn presentatie. Maar hij verpest het ook niet, wat na een aantal mislukkingen op SBS heel fijn moet zijn. Ik denk dat hij oprecht blij is met zijn overstap en lekker in zijn vel zit. Hopelijk voor hem komt er volgend jaar ook nog een grote show die wel een succes wordt.”

Olcay Gulsen

“De carrière van Olcay nam bij RTL een vlucht. Ze zat goed bij RTL Boulevard en had veel succes met het programma Beter Later dan Nooit. Alles wees erop dat ze een grote ster ging worden, maar het is de vraag of ze dat niveau kan vasthouden op een zender waar Merel Westrik ook wegglijdt qua kijkcijfers en roem. Olcay is enorm in haar element, omdat ze op die zender eindelijk een programma mag maken over Blijf-van-mijn-lijf-huizen. Dat wilde ze al heel lang, maar bij RTL kon dat niet. Ik kan me voorstellen dat het fantastisch is dat ze die kans nu krijgt, maar als wisselgeld moet ze wel af en toe Shownieuws presenteren. Dat doet ze niet omdat ze dat zo graag wil doen, maar omdat het moet.

 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!