Beeld © Videoland/RTL

Situatie van Rigo in De Sleutel zorgt voor tranen bij Beau

03 december 2019 22:31

Na een intensieve periode van acht maanden, zit het erop voor Beau van Erven Dorens (48) en de deelnemers van het programma De Sleutel. De presentator bezoekt iedereen in de laatste aflevering nog één keer en waar de een flinke stappen heeft gemaakt, blijken er ook deelnemers te zijn die nog een lange weg te gaan hebben. Vooral de situatie van Rigo raakt Beau enorm.

"Ik krijg er gewoon tranen van in mijn ogen"

Beau heeft aan vijf mensen een sleutel gegeven van een eigen woning en wil ze hiermee op weg helpen. Rigo, Cassandra, Sunil, Nick en Sjaak worden gevolgd in een van de meest kwetsbare periodes uit hun leven. Voornamelijk die situatie van Rigo was schrijnend. Hij woonde al lange tijd op straat, samen met een hond en een geit. Nu komt het einde van het programma in zicht en Beau vreest dat het niet goed komt met Rigo.

Hij weigert in eerste instantie dat Beau en de crew het huis betreden. In de afgelopen afleveringen zagen we hoe hij afstand heeft moeten doen van zijn geliefde dieren. Na vele klachten van omwonende over stankoverlast, besloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om in te grijpen. Zij namen de geit en paardje in beslag tot groot verdriet van Rigo, die nu alleen nog maar zijn hond over heeft. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aangrijpend verhaal van Sjaak in De Sleutel raakt de kijker

Als Beau weer langskomt is het overduidelijk dat het bergafwaarts gaat met de man. We horen hoe Beau, die uiteindelijk naar binnen mocht, vraagt of hij het huis mag opruimen. “Zijn dit flessen met urine? Zal ik die voor je weggooien?”, vraagt de presentator waarop hij nee te horen krijgt. “Zie je niet dat de geschiedenis zich herhaalt? De manier waarop jij ten onder ging, is iets wat weer gebeurt. Ik krijg er gewoon tranen van in mijn ogen. Dit is jouw huis en moet je kijken wat je er van maakt”, aldus Beau, die op z’n zachts gezegd not amused is.

"Hij zit in een soort neerwaartse spiraal en ik weet niet hoe we hem kunnen stoppen. Het einde is niets anders dan gewoon de dood. Hij neemt een slok uit een fles whisky, hij ziet er graatmager uit en plukt aan zijn handen die vol zitten met wonden”, vertelt Beau tegenover de camera als hij gefrustreerd de woning heeft verlaten. “Het is een grote rotzooi. Overal staan flessen met urine, omdat hij niet naar de wc wil gaan en wil doorspoelen. Hij wil namelijk geen geld betalen aan de gemeente voor het water." Als hij een aanwezige begeleider vraagt wat te doen, krijgt hij enkel te horen dat ze Rigo in de gaten moeten houden. “In de gaten houden, monitoren. Dan gaat hij dood. (…) Ik weet het gewoon echt niet.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers gaan stuk om opmerking Sunil in De Sleutel

Uiteindelijk mogen ze binnen komen om te filmen en dan krijgen we te zien dat Rigo er niet goed uitziet. Hij vindt niet dat hij erop vooruit is gegaan. “Mijn vrienden zijn weg”, vertelt Rigo. Hij legt uit dat het inderdaad een rotzooi is omdat hij wil kijken of hij zich dan beter voelt in de woning en van eventuele psychische hulp wil hij niks weten. Beau noemt het experiment met Rigo dan ook ‘een nederlaag’.

“We zijn niet vooruit gekomen, behalve dan dat hij binnen zit. Het is geen onwil, hij is gewoon ziek. Je kan niet iemand helpen die niet wil. Hij wil niks”, aldus Beau met tranen in zijn ogen. “Daar moet ik niet om gaan huilen, maar het is gewoon super verdrietig. (…) Ik hoop dat we een documentaire kunnen uitzenden, over een half jaar, en dat hij er weer bovenop is. Dan hebben we wat bereikt, maar op dit moment is het een mislukking.”

Aflevering gemist? Je kan deze terugkijken bij Videoland. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!