Beeld © BBC First

Pride & Prejudice-fans opgelet: 'Sanditon zal kijker verbazen'

25 januari 2020 11:23

Fans van kostuumdrama’s kunnen binnenkort hun hart ophalen. Op BBC First gaat binnenkort de nieuwe serie Sanditon van start. RTL Boulevard sprak met hoofdrolspelers Rose Williams (25) en Kris Marshall (46) over het gelijknamige boek van Jane Austin, krappe kostuums en moeilijke dansmoves.

"In het verhaal zitten allerlei spannende intriges, liefdesperikelen en machtspelletjes"

De serie Sanditon is gebaseerd op het gelijknamige, nooit afgemaakte boek van Pride & Prejudice-schrijfster Jane Austen. We volgen Charlotte, een jong meisje dat wordt gespeeld door Rose Williams. Zij verruilt haar ietwat saaie leventje op het platteland voor een nieuw leven bij de ambitieuze zakenman Tom Parker (Kris Marshall) en zijn gezin in het plaatsje Sanditon. Het is Toms ambitie om van het slapende badplaatsje een gewilde plek te maken voor rijke mensen, wat natuurlijk gepaard gaat met allerlei spannende intriges, liefdesperikelen en machtspelletjes. 

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Britse royals krijgen eigen satirische animatieserie

Omdat Jane Austen tijdens het schrijven van het boek ziek werd, is het verhaal nooit helemaal afgerond. "Dat maakt de serie extra bijzonder”, vertelt hoofdrolspeler Kris Marshall. “Vaak zijn de verhalen van Jane Austen vrij voorspelbaar, in de zin dat je vooral wel kunt raden wat er staat te gebeuren. Ook omdat de boeken al ruim tweehonderd jaar geleden zijn uitgebracht. Dat is met dit verhaal toch echt anders.”

Ook al kon Jane Austen slechts 70 pagina's voltooien voordat ze overleed, ze had de personages daarin al heel duidelijk neergezet. "Daardoor konden de schrijvers gelukkig zelf vrij makkelijk verder met het verhaal," vertelt Rose Williams. "Het grote feest in de eerste aflevering en alles wat daarna komt, is bedacht door Andrew Davies."

Het filmen van de afleveringen was voor de cast een geweldige ervaring. "We hadden heel veel plezier met elkaar en onze kostuums waren prachtig", aldus Rose. Diezelfde kostuums waren alleen niet echt comfortabel. Sterker nog: ze belemmerden de ademhaling een beetje. “Die van de mannen waren erg strak, en vooral die van mij”, lacht Kris. “Maar wij hadden het zeker makkelijker dan de vrouwen.” Rose knikt instemmend: "Wij droegen korsetten en die zijn echt niet fijn om te dragen.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

That's so Fetch! Er komt een gloednieuwe Mean Girls-film

Toch was het aantrekken van de kostuums niet het moeilijkste onderdeel van de opnames. Dat waren zonder twijfel de ingewikkelde dansscènes, waarin de acteurs niet alleen de danspasjes goed moesten uitvoeren, maar tegelijkertijd ook nog met elkaar moesten praten. “Dat was lastig”, aldus Rose. “Vooral omdat de choreografie erg moeilijk was en we ook nog rekening moesten houden met ingewikkelde cameraposities." Volgens Kris voelde het alsof hij zowel de leadzanger als basgitarist moest spelen in dezelfde band. "Je moet focussen op twee dingen tegelijk”, legt Kris uit. “We hebben voor die scènes dus veel geoefend, soms wel een week non-stop.”

Hoewel de spelers met veel plezier terugkijken naar de opnames van Sanditon, denken ze niet dat er snel een tweede seizoen zal volgen. “De serie staat redelijk op zichzelf", zegt Kris, die denkt dat het einde van de serie de kijkers zal verbazen. "Het is zeker anders dan bij andere series. Het is niet een einde waar je een strik om kan doen, zo van: dit is af. Het laat ruimte over voor speculatie." Zowel hij als Rose denken dat een vervolg het beste tot zijn recht zal komen als er flink wat tijd tussen zit. “Het lijkt me heel leuk om te zien hoe het vier jaar later met ze gaat”, vertelt Rose.

Nu de intensieve opnames voor Sanditon erop zitten, kan er door Kris en Rose gekeken worden naar de toekomst en de invulling daarvan. Kris zelf kan niet wachten om Amsterdam een keertje in te gaan. Het is niet de eerste keer dat de acteur, vooral bekend van zijn rol in de film Love Actually, zich mengt in het hoofdstedelijke leven. “Ik ben hier vier jaar lang vaak geweest, want er wonen veel vrienden van mij. Het voelt bijna als mijn tweede thuis”, vertelt de acteur.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Reese Witherspoon deelt bizarre eerste trailer nieuwe serie

Rose en Kris zijn allebei met verschillende projecten bezig, dus over gebrek aan werk hebben ze niet te klagen. Maar als Rose mag kiezen wat ze nog zou willen doen, dan hoeft ze geen moment over het antwoord na te denken. “Euphoria lijkt me geweldig. Al die meiden zijn geweldig. Dat zou voor mij de ultieme rol zijn!”

Sanditon is vanaf zondag 26 januari om 21:00 uur te zien op BBC First.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!