Beeld © Five Days Inside

Angela Groothuizen weet kijker Five Days te raken

12 februari 2020 08:49

In vijf dagen de wereld ontdekken: dat is de opdracht van Angela Groothuizen in het indrukwekkende programma 'Five Days Inside'. In alweer de zesde aflevering draait de 60-jarige een weekje mee in verpleeghuis Hanzeborg in Lelystad, waar ouderen met dementie liefdevol worden verzorgd.

"Er wordt met heel veel zorgvuldigheid en geduld omgegaan"

Bij binnenkomst is Angela verbaasds hoe ‘gezellig’ en huiselijk het eruit ziet. Maar waar ze het meest van onder de indruk is, is hoe liefdevol de ouderen verzorgd worden. Zo heeft iedereen bij hun deur een eigen blad waarop staat hoe hij of zij het liefst behandeld wil worden. "Er wordt met heel veel zorgvuldigheid en geduld omgegaan", stelt Angela. 

Veel Hanzeborg-bewoners die lijden aan dementie zijn hun eigen levensverhaal (deels) vergeten. Gelukkig heeft iedere bewoner een boek, waarin hun eigen verhaal staat. En dat vindt Angela enorm bijzonder.

Miniatuurvoorbeeld

Ook leuk:

Angela Groothuizen terug op The Voice-nest

De Dolly Dots-zangeres maakt tijdens haar verblijf mee hoe mensen langzaam wegzakken in hun eigen, vaak warrige wereld waarin realiteit en verstand steeds meer plaats maken voor gevoel. Soms is er even een helder moment, een gesprek of een blik van herkenning als een geliefde op bezoek komt. Maar met het besef komt ook de pijn.

Het is een bijzonder verdrietig proces, maar ook mooi volgens de presentatrice. "Wat een ongelofelijk liefdevol oord. Ik hoop natuurlijk zelf dat ik nooit ga vergeten, maar als het wel zo is dan ben ik in ieder geval gerustgesteld dat je heel goed verzorgd wordt", aldus Angela.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Angela Groothuizen maakt af en toe misbruik van bekendheid

En niet alleen Angela is ontdaan door de bewoners en de hulpverleners, ook op Twitter klinkt lofzang voor de instelling. "Fijn om te zien dat het ook anders kan", laat iemand achter. Een ander schrijft: "Onder de indruk van de persoonlijke zorg aan mensen met dementie. A4 wie ben ik bij deur; een levensboek en een vitrinekastje bij deur!" Maar ook over de benadering van Angela is de kijker positief.

Five Days Inside is elke dinsdag om 21:25 uur te zien op RTL 4. Kijk de aflevering hier terug of vast vooruit bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!