Beeld © ANP

Oud WIDM-Robèrt strooit met tips voor de Mol: 'Creëer chaos'

15 februari 2020 10:00

Zodra de ovens en werkbanken zijn schoongemaakt, gooit patissier en presentator Robèrt van Beckhoven zijn schort in de was en begint hij druk te schrijven in zijn Molboekje. De 58-jarige bakker moest vorig jaar in de vijfde aflevering van 'Wie is de Mol?' zijn biezen pakken. Juist daarom let het HHB-jurylid nu extra goed op: "Ik denk bij elke opdracht: hoe zou je hier kunnen mollen?", zegt hij tegen RTL Boulevard.

"Juist daarom zou hij het kunnen zijn"

Robèrt zit ook dit jaar weer op het puntje van zijn stoel als de leader van Wie is de Mol? begint. "Toen ik de eerste opdracht zag dacht ik wel: daar wil ik ook lopen. Dat zag er echt te gek uit." Hoewel Robèrt nog altijd wordt aangesproken over de opdracht bij de waterval, waarbij hij - met frisse tegenzin - al abseilend naar beneden moest zien te komen, zou hij het avontuur voor geen goud willen missen. "Wie is de Mol? staat bovenaan mijn lijstje met favoriete programma's waar ik aan mee heb gedaan. En ik had het liefst met alle opdrachten meegedaan. Ze zullen je echt niet laten sterven", grapt Robèrt. Toch is hij wel blij dat hij niet de zogenoemde beeld en geluid-opdracht heeft hoeven doen. Hierin stonden de kandidaten in ieder een eigen cirkel en moesten ze een opdracht uitvoeren. Niets voor hem: "Dan moet ik én bezig én mensen in de gaten houden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Praat Leonie ter Braak hier haar mond voorbij over WIDM?

De Meester Pattisier en Meester Boulanger noemt zijn deelname dan ook 'een cadeautje', maar Heel Holland Bakt blijft toch zijn 'kindje': "Dat gaat voor alles." Robèrt deed in het 19e seizoen mee met het populaire programma, maar moest zijn koffers pakken in de vijfde aflevering. "Mijn vrienden dachten allemaal dat ik de Mol was." Een taak die hij met liefde had willen vervullen: "Iedere deelnemer heeft een zogenoemde mollicitatiegesprek. Ik had het wel gewild, maar bijna iedereen die in dat seizoen zat had het willen zijn."

"Het spel is supergaaf, maar ook enorm moeilijk. Tuurlijk, je bent altijd op je hoede, maar je hoeft er, achteraf gezien, echt niet zoveel stress van te hebben", blikt hij terug. "Je moet goed nadenken als je meedoet, en zeker met de test. Die vragen: 'Welke kleur broek had de Mol aan tijdens opdracht één?' Alsof ik dat nog weet. Je raadt het toch nooit, als je meedoet niet en zéker niet als kijker."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Evelien de Bruijn: 'Ik gun het Leonie dat zij de Mol is'

Maar de makers van WIDM hebben er een handje van om verschillende aanwijzingen in de afleveringen te stoppen. "Ik zit echt te kijken en denk: hoe kun je mollen bij deze opdracht?" Robèrt zou wel weten welke mollenactie hij zou hebben geprobeerd bij de letter-zoekopdracht van vorige week. "Bij die letters lagen enveloppen met geld en de Mol weet dat natuurlijk. Ik zou dan per direct die envelop hebben weggegooid. De concentratie ligt natuurlijk op de letters in het spel, maar dat is helemaal niet belangrijk."

Dat hij nu extra goed oplet komt door zijn deelname van vorig jaar, met name de laseropdracht. De kandidaten moesten daarbij over balken langs allerlei lasers lopen. Verspreid lagen er allerlei enveloppen met namen en daarin zaten verschillende geldbedragen. Merel Westrik, de Mol van 2019, wist uit elke envelop een beetje geld te pakken. "Overal een beetje weghalen, dat is natuurlijk super slim." Ook moet de Mol zorgen voor flink wat chaos: "Dan gaat de groep toch niks verdienen en hoef je als Mol eigenlijk alleen maar achterover te leunen."

Het ziet er naar uit dat Robèrt nu de kneepjes van het mollenvak kent, maar toch durft hij niet met honderd procent zekerheid een Mol aan te wijzen: "Heel veel mensen denken dat Buddy het is, maar dat ligt er voor mij iets te dik bovenop. Maar juist daarom zou hij het kunnen zijn. Je moet echt alle kanten op denken in dit spel. Ik vind ook Leonie erg goed bezig. Claes… ja, die zegt niks. Die doet sowieso geen reet, maar zat wel bij die letters en is wel geniepig. Blijft moeilijk."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

WIDM-fans komen met talloze theorieën door waaierproef

Hoe dichter we bij de finale van Wie is de Mol? komen, hoe meer verdachten er de kop op steken, zoals je hieronder kan zien:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!