Beeld © BNNVARA/Warner Bros. Nederland

Sipke Jan Bousema: 'First Dates was net een achtbaan'

14 februari 2020 07:39

Wie aan romantiek denkt, denkt aan Valentijnsdag. Daarom heeft het datingprogramma 'First Dates' een wel erg speciale uitzending gepland op de internationale dag van de liefde. Het BNNVARA-programma heeft verschillende BN'ers uitgenodigd in het restaurant, onder wie Sipke Jan Bousema (43). De oud-presentator zei zodra hij het hoorde 'ja' op de mogelijkheid om in 'First Dates' te verschijnen maar vond het ook ontzettend spannend, vertelt hij aan BuzzE.

"Er ging van alles door me heen"

"Ik moest lachen om het idee, ik zag de humor en het avontuur er wel van in," vertelt de 43-jarige Bousema. "Maar toen ik aan het begin van de rode loper stond, vergeleek iemand van de productie de ervaring met voor het eerst in de achtbaan stappen. En dat was ook echt zo." Bousema, die sinds 2011 zijn eigen productiebedrijf runt, geeft toe dat hij helemaal van de leg was zodra hij zijn date aan de bar zag zitten. Het bleek dat de twee elkaar eerder hadden gezien, via de datingapp Tinder. "Er ging van alles door me heen, want we hadden op het punt gestaan elkaar te treffen vóór het afspraakje op First Dates. Toen we elkaar dan ook zagen, zeiden we: 'Het moest er toch een keer van komen'".

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Het knettert van de liefde in eerste beelden First Dates VIPS

Gelukkig voor Sipke Jan voldeed zijn date compleet aan zijn beschrijving. "Ik gaf de redactie een uitdaging: groot, blond en breed. En iemand die ook mij kan dragen. Dat was denk ik het moeilijkst, want ik ben 1,96 meter en 96 kilo. Maar het is ze gelukt. Ik had een te gekke avond en ervaring."

De camera's maakten het afspraakje niet spannender, vertelt Sipke Jan. "Ik ben wel wat gewend en ik kan de camera's gewoon vergeten. Eigenlijk merk je ze nauwelijks op. De sfeer in het restaurant was intiem en spannend", onthult Bousema. "De enige keer dat ik het me realiseerde, was toen ik opmerkte dat hij weinig vragen stelde. En ik besefte dat als presentator het voor mij heel natuurlijk komt om het gesprek gaande te houden. Ik ga iets over mezelf delen, dacht ik gewoon."

De oud-presentator van programma's zoals Museumbende, ZipZoo en het Junior Eurovisiesongfestival, vond het ook belangrijk om te kunnen vertellen hoe het nou met hem ging. "Ik ben zes jaar van de televisie, en in die tijd heb ik een enorme ontwikkeling meegemaakt. Dus meedoen aan First Dates gaf me de kans om weer even in de spotlights te staan." Sipke Jan had vertrouwen dat er iets positiefs zou komen uit zijn deelname, zelfs als de date zelf zou mislukken.

Een mooie bijkomstigheid vond de producent ook het podium wat het programma biedt aan lhbt-relaties. "In Friesland hebben we nog wel wat werk te doen aan de acceptatie en emancipatie van jongeren die niet hetero zijn en First Dates biedt dat een podium. Je ziet daar ook dat mannen en vrouwen elkaar daten."

Bousema concludeert dus ook dat iedereen moet gaan voor de liefde. "Het is zo mooi, gaaf en leuk. De ervaring was zoals het leven is: lachen, lol, maar ook verdriet. Ik had ook een emotioneel moment, naast alle lol, om mijn verhuizing naar Friesland en wat ik daar ben tegengekomen. Het programma raakt echt de kern van je leven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Maik de Boer en Sipke Jan Bousema deelnemers First Dates BN'ers

Naast Sipke Jan gaan ook Giel Beelen, Yvonne Coldeweijer, Mariska van Kolck en Maik de Boer op date. De uitzending is op vrijdagavond om 19:25 te zien op NPO 3.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!