Beeld © BNNVARA / Warner Bros. Nederland

Sipke Jan Bousema overmand door emoties in First Dates

14 februari 2020 20:31

Sipke Jan Bousema (43) brak in de uitzending een lans voor het hijsen van de regenboogvlag op het provinciehuis van Friesland en brak daarbij in tranen uit. Dat was te zien in de speciale uitzending van 'First Dates'.

"Als een provincie dan zegt 'hallo, we staan er wel voor, we laten het gewoon zien', dan is dat belangrijker dan mensen denken"

"Friesland is de enige niet regenboog-provincie van Nederland", vertelde Sipke Jan tijdens zijn etentje met date Dennis Michael. De Friese politici begrijpen volgens hem de symbolische waarde van de vlag niet. "Als ik zo'n vlag zie hangen op een kerkgebouw, denk ik wauw ik ben daar welkom."

Tijdens zijn interview achter de schermen van het First Dates-restaurant kwamen de tranen. "Die regenboogvlag wordt in Friesland nog niet gehesen op het provinciehuis, terwijl het als provincie belangrijk is om uit te spreken wij zijn voor inclusiviteit", zei de voormalige AVRO-presentator.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

First Dates uiterst vruchtbaar voor Giel Beelen

"Mijn moeder stak altijd de vlag uit, dat kon haar niet schelen. Ik zou het fantastisch vinden als eerbetoon, niet alleen voor de homo's en lesbiennes, maar ook voor de ouders die ze omarmen, dat die regenboogvlag wordt gehesen. Ik voel me nu thuis in Friesland, maar dat komt ook omdat ik nu een stuk ouder ben. Maar ik weet van jongeren dat hun vaders best wel negatief over homo's zijn. Dan is het verrekte moeilijk om uit de kast te komen. Als een provincie dan zegt 'hallo, we staan er wel voor, we laten het gewoon zien', dan is dat belangrijker dan mensen denken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit is de First Dates-vlam van Giel Beelen

Sipke Jan had een date met kapper en visagist Dennis Michael, maar dit leidde niet tot een match. Bij het moment van de waarheid sprak Sipke Jan: "Je hebt een hart van goud. Het zou te gek zijn als het vuur was opgelaaid. Maar als ik nu mijn intuïtie moet volgen, dan moet ik nee zeggen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Giel: 'Niet gek gevonden als ze gillend weg was gerend'

Naast Sipke Jan gingen ook Giel Beelen, Yvonne Coldeweijer, Mariska van Kolck en Maik de Boer op date. De date van Giel Beelen was een succes, hij is nog steeds samen met Malou.

Kijk de aflevering hier terug.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!