Boris Johnson Beeld © Getty Images

'BBC flink op de schop door Britse premier Johnson '

16 februari 2020 09:10

De Britse publieke omroep BBC moet flink gaan snijden in de kosten. Premier Boris Johnson heeft de BBC de wacht aangezegd, meldt The Times.

Zo wil Boris af van het verplichte kijkgeld, dat omgerekend 185 euro per jaar bedraagt, en wil overstappen naar een abonneesysteem. De inkomsten uit het kijkgeld zijn goed voor 75 procent van de begroting voor tv, radio en internet van de BBC. Niet betalen van de bijdrage is strafbaar en kan zelfs leiden tot een gevangenisstraf. Ook daar zou Boris vanaf willen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Greta Thunberg maakt documentaireserie met BBC

Volgens de krant wil de premier dat de BBC de meerderheid van zijn 60 radiostations verkoopt. De omroep heeft nu nog een wijdvertakt netwerk van landelijke, regionale en lokale radiozenders, naast negen nationale tv-zenders die ook regionale programma's maken.

Boris staat al tijden kritisch tegenover de BBC. De omroep zou bijvoorbeeld partijdig zijn geweest in de aanloop naar de brexit. Conservatieve bewindslieden mogen van hem dan ook niet verschijnen in het prestigieuze actualiteitenprogramma Today.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

BBC gaat mensen met beperking zichtbaarder maken

Onlangs meldde 'Auntie Beeb', zoals de BBC door veel Britten nog liefkozend wordt genoemd, 450 journalistieke banen te gaan schrappen. Daarmee zouden vele miljoenen kunnen worden bespaard.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!