Beeld © Five Days Insde

Caroline Tensen te zien in heftigste Five Days Inside tot nu toe

18 februari 2020 21:38

Caroline Tensen (55) brengt voor het programma 'Five Days Inside' vijf dagen door op De Hartenberg in Wekerom. Op dit woonzorgpark bij Ede is een speciale afdeling voor mensen met een verstandelijke beperking met gedragsproblemen. Hier kijkt niemand op van woede-uitbarstingen, automutilatie of brandstichting. Ook de presentatrice ontkomt tijdens haar korte verblijf niet aan dit soort zaken.

"Ik sta helemaal te trillen, dit is zo heftig"

Caroline verblijft bij de KOB, de kortdurende observatie- en behandelafdeling. Daar wordt onderzocht wat cliënten nodig hebben om goed te functioneren. Vol geduld en optimisme werkt het team met mensen die door hun complexe zorgvraag nergens meer terecht kunnen. Caroline kreeg vooraf te horen dat de bewoners vaak ontoerekeningsvatbaar zijn, maar toch hoopt ze contact te maken. "Ik vind het heel spannend, maar heb er ook zin in", vertelt ze voor haar bezoek in de camera.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Angela Groothuizen weet kijker Five Days te raken

Eenmaal aangekomen ontmoet ze meteen de 20-jarige Luuk, die haar een rondleiding geeft. Luuk woont al twee jaar op De Hartenberg en komt van jeugddetentie. Daar is bij de inrichting van zijn kamer ook rekening mee gehouden. Zo heeft hij een speciale deur en ook heeft hij een andere vloer, nadat hij die de vorige keer in de fik stak. "Dat is ook niet zo slim”, probeert Caroline de boel een beetje luchtig te houden.

Caroline komt ook in contact met bewoonster Sam van achttien, die 24 uur per dag in de gaten wordt gehouden. Sam legt uit dat ze, toen ze binnenkwam, suïcidaal was. Haar armen zitten dan ook vol littekens. Met zichzelf snijden is ze nu gestopt. Toch gaat het op Carolines vierde dag volledig mis: Sam besluit zichzelf weer pijn te doen. Even later slaat Sam haar hele kamer kort en klein. Ze moet met vier man in bedwang worden gehouden. "Het is te veel", legt Caroline uit. "Ze moest zo erg huilen. Mijn hart brak."

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of 113.nl Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Angela onder indruk in Five Days Inside: 'Het is meesterlijk'

Bewoners zoals Sam zijn allemaal maar tijdelijk aanwezig en gaan na verloop van tijd naar een geschikte opvang. Je komt er dan ook niet zomaar binnen en door de kleine groep en intensieve begeleiding is een plek kostbaar. En die begeleiders verdienen een pluim van Caroline, want ze staan dag en nacht voor de cliënten klaar. Ook als een van de bewoners vroeg in de ochtend helemaal doorslaat. Caroline neemt een kijkje en weet niet wat ze meemaakt. "Ik weet even niet wat ik moet zeggen. Ik sta helemaal te trillen, dit is zo heftig”, vertelt ze door het geschreeuw heen.

"Het was een bewogen week, maar wel mooi", blikt ze na vijf dagen terug. "Wat ik allemaal gezien en meegemaakt heb, dat ga ik nooit meer vergeten. Ik ben ongelofelijk dankbaar voor mijn eigen leven", vertelt ze in tranen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Caroline Tensen voelt zich weer helemaal thuis bij RTL

Five Days Inside is elke dinsdag om 21.25 uur te zien op RTL 4. Kijk de aflevering hier terug of alvast vooruit bij Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!