Beeld © Five Days Inside

Natasja Froger weet niet wat ze meemaakt in Five Days Inside

03 maart 2020 22:17

Natasja Froger (54) leeft in 'Five Days Inside' een week mee met het personeel en de cliënten bij Centrum voor Eetstoornissen Novarum in Amsterdam. Alleen als het echt niet anders kan, worden mensen hier opgenomen om intensief te werken aan het normaliseren van eten, het aanleren van gezond gedrag en het verbeteren van het zelfbeeld. Natasja ontdekt dat er voor genezing veel meer nodig is dan 'je bord leeg eten en niet zeuren'.

"Ze hebben allemaal een rugzakje"

Natasja bevindt zich in een wereld die ze écht niet kent: eetstoornissen. "Als ouders word je volgens mij gek als je dochter dit heeft. Je wil ze wel door elkaar schudden en die boterham naar binnen proppen. Maar zo werkt dat natuurlijk niet”, vertelt ze voor haar bezoek begint in de camera. De meiden in de kliniek zijn er vrijwillig en mogen gaan en komen wanneer ze willen. "De clienten moeten het zelf gaan doen", krijgt Natasja te horen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuwe schoondochter voor Natasja en René Froger

Deel van de dagelijkse routine bij Novarum is een eetdagboek bijhouden. Natasja krijgt hulp van Naomi hierbij, die al veertien weken in het centrum zit. Voordat ze zichzelf incheckte was ze constant bezig met tellen. Het werd zelfs zó erg dat ze moest stoppen met werken. Natasja is onder de indruk van haar verhaal, maar volgens Naomi begint het echte werk nu pas. Eerst kon ze zich nog verstoppen achter het niet eten en drinken, maar nu ‘voelt’ ze weer - omdat ze niet langer verdoofd is. 

"Alles wat ze doen, met betrekking tot eten, is een gevecht", vertelt Natasja na een intensieve dag. Dat ze vaak reageert op de verhalen van de ervaringsdeskundigen met zinnen als "ik begrijp het", stemt haar achteraf tot nadenken. "Onzin dat ik dat zeg. Ik kan het me helemaal niet voorstellen. Ik heb geen idee hoe het is om eten als vijand te zien."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Natasja Froger geniet van aanwezigheid kleinkinderen

De volgende dag gaat de presentatrice samen met Naomi boodschappen doen. Hoewel ze haar best doet begripvol te blijven, snapt ze haar keuzes totaal niet. Volgens Naomi mag eten namelijk niet lekker zijn, want dat voelt dan als een beloning. "Ik kan echt denken: ik neem lekker een stuk appeltaart, want ik heb me rot gewerkt." Volgens Naomi is het maar goed dat Natasja zich er niks van kan voorstellen.

Later op de dag ontmoet Natasja bewoonster Kelly, die al vaker is opgenomen. Kelly stopte van de een op de andere dag met eten om zich goed te voelen. Als ze niet eet, staat ze niet stil bij de nare gedachtes in haar hoofd. "Het is zo bizar hoe sterk zo’n eetstoornis is", vervolgt ze. Zo lukte eten zelfs niet toen er gedreigd werd dat ze, als ze niet at, van haar kinderen verwijderd zou worden. "Dat het gewoon niet lukt voor je kinderen, om thuis te blijven. (...) Dat is moeilijk uit te leggen. En daar voel ik me dan ook schuldig over."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Caroline Tensen te zien in heftigste Five Days Inside tot nu toe

Na het gesprek met Kelly breekt Natasja. "Het raakt me af en toe gewoon”, legt ze uit. "Het zijn allemaal zulke mooie mensen, met talenten. Wat is er misgegaan in hun leven dat dit gebeurd is? Waarom wint die rotstem steeds? Ik vind dit heel verdrietig."

Elk eetmoment in de kliniek is enorm beladen. Toch krijgt Natasja op de derde dag toestemming om met de camera erbij te zijn. En dan gaat het mis bij Kelly: ze neemt zonder dat ze het doorheeft twee keer zoveel jus als normaal. "Ik kom er hier steeds meer achter dat je niet kiest voor een eetstoornis. Dat doe je niet met andere ziektes en ook niet met deze. Die eetstoornis is alleen maar de eerste laag. Ze hebben allemaal een rugzakje", concludeert Natasja.

Heb je zelf negatieve gedachtes rondom eten? Of maak je je zorgen om iemand met zulke gedachten? Praat er dan met iemand over en zoek hulp.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!