Beeld © ANP

Na vijftien jaar is het einde van DWDD in zicht

27 maart 2020 03:30

Na 2428 afleveringen komt vrijdagavond een einde aan 'De Wereld Draait Door'. Het BNNVARA-programma stopt na vijftien jaar en verdwijnt voor altijd in de televisiegeschiedenis. Presentator Matthijs van Nieuwkerk (59) is toe aan iets nieuws.

"DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen", zo kondigde Van Nieuwkerk in februari aan. Nog een keer wil hij het roer omgooien. Dat gebeurt vanaf begin volgend jaar met een nieuw programma op de zaterdag.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Matthijs én DWDD keren weer terug'

Met DWDD was Van Nieuwkerk vijftien jaar lang een baken in de vooravond. Eerst op NPO 3, later op NPO 1. Talloze momenten zijn in het geheugen van de kijker gegrift. Van de ‘cavia’ van Marc-Marie Huijbregts, Reinbert de Leeuw die vier minuten stil achter een piano zit tot de ALS-onthulling van Fernando Ricksen en de ontroerende ode van André van Duin vorige week.

Van Nieuwkerk en zijn team weten DWDD ook steeds te vernieuwen. Er komen talloze spin-offs met thema-uitzendingen met wetenschappers en schrijvers, concerten en zelfs een pop-upmuseum. De laatste zag vorige week het levenslicht met DWDD Troost-tv, in samenwerking met Paul Haenen.

Vanwege de coronacrisis krijgt DWDD een ander einde dan verwacht. Zo is er al twee weken geen publiek meer aanwezig en werden sommige uitzendingen drastisch ingekort vanwege ingelaste persconferenties en toespraken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Waylon brengt emotionele ode aan Matthijs van Nieuwkerk

Wel is DWDD populairder dan ooit. In de afgelopen weken verdubbelde het aantal kijkers en werden verschillende records neergezet met maandag als hoogtepunt: 4,6 miljoen kijkers. Op sociale media klonk nog de oproep om het programma langer door te laten gaan, maar de opvolger staat al in de startblokken. Vanaf maandag is Margriet van der Linden terug met haar talkshow M.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!