Beeld © EO

Ruzie over gehaktballen: Het Familiediner blijft verbazen

11 mei 2020 13:04

De limousine is weer gepoetst en het bestek gepoleerd. Bijna niks staat het nieuwe seizoen van 'Het Familiediner' in de weg. Behalve natuurlijk het coronavirus, maar presentator Bert van Leeuwen (60) voorziet ook hierin geen moeilijkheden. Hij blikt terug op enkele markante en verbijsterende ruzies van de afgelopen twintig jaar.

"Ik moest ze bijna letterlijk uit elkaar houden"

Bert van Leeuwen heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware mediator en heeft al meer dan 1000 keer bij mensen aangebeld. “Helaas ziet het er niet naar uit dat familieruzies tot het verleden behoren”, zo vertelt hij aan AD. “Het is een sterke formule en het blijft bijzonder dat je flinke conflicten kunt helpen oplossen met een tv-programma.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bert van Leeuwen hoopt op nog 15 jaar Familiediner

De emoties kunnen vaak hoog oplopen, maar sommige ruzies zijn zelfs jaren na dato nog onbegrijpelijk voor de presentator. “Soms vraag je je af: hoe kan het? Twee zussen op Urk hadden ruzie om 10 euro en vier gehaktballen. Ze waren op vakantie, iemand moest afrekenen, en toen was er een verschil van 10 euro. En er waren vier gehaktballen die de één mee naar huis had genomen.” Vaker wel dan niet worden de ruzies ook weer bijgelegd, maar daar gaan wel een hoop tranen en af en toe een krachtige term aan vooraf.

Volgens Bert wordt het niet vaak fysiek, maar hij kan zich nog wel een extreem geval herinneren. “Het komt zelden voor, maar in al die tijd is er wel eens bijna gevochten. Ik herinner me twee zussen die elkaar in de haren dreigden te vliegen. Ik moest ze bijna letterlijk uit elkaar houden.’’

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Het familiediner blijft voorlopig op tv'

Soms gaat het zelfs al mis zodra Bert de bel indrukt. “Ik word niet altijd met open armen ontvangen. Ik probeerde meermaals door een brievenbus een gesprek te voeren. In al die tijd ben ik er drie keer uitgegooid. De meest aparte was een vrouw die aan de andere kant van de dichte deur tegen me gilde: ‘Ga weg! Je moet weg! Ik pak een waterpistool, hoor!’”

Ook het twintigste seizoen belooft weer een hoop gezinnen nader tot elkaar te brengen, maar ook hier gooit het coronavirus bijna letterlijk roet in het eten. “Gelukkig was al 95 procent van het seizoen opgenomen voor de crisis uitbrak. We moeten nog wel één conflict opnemen en bekijken nu hoe dat moet. Restaurants zijn dicht, we moeten ergens anders een diner organiseren.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bert van Leeuwen klaar voor nieuw seizoen Familiediner

Het Familiediner is vanaf 11 mei elke maandagavond te zien om 21:30 op NPO 1.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!