Beeld © Powned/NPO

Michael Boogerd wilde gerechtigheid halen bij Thomas Dekker

18 mei 2020 12:30

In de nieuwste aflevering van ‘De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld’ zien we hoe voormalig wielrenner Michael Boogerd en cabaretier Edson da Graça samen de ongerepte natuur in Slowakije trotseren. Dat gaat gepaard met goede gesprekken, waarin Michael zeer openhartig is over de heftige emoties waarmee hij worstelde.

"Ik had nooit het gevoel dat ik de boel aan het belazeren was"

Michael legt uit dat het gebruik van doping zeer geleidelijk ging. “Bij de amateurs en de junioren was ik echt wereldtop. Toen werd ik beroepsrenner en ineens leek het wel alsof ik niets meer kon. Vrij snel kom je erachter dat er iets gaande is. Daar wordt ook over gesproken: er is een middel dat veel renners gebruiken en daarom gaat het zo hard. Toen heb ik die keuze eigenlijk vrij snel gemaakt. Bijna iedereen deed het, dus ik had nooit het gevoel dat ik de boel aan het belazeren was.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gevaarlijkste Wegen-reis Guido en Abbey viel bijna in het water

De voormalige wielrenner voelt zich niet bepaald schuldig over het gebruik, maar hij baalt er wel van dat hij niet ‘uit een andere generatie is gekomen’. “In de generatie voor mij gebeurde veel dingen, maar zij kwamen er veel makkelijker mee weg dan wij. De generatie ná mij heeft weer kunnen bogen op de slechte generatie die wij waren. Het lijkt wel alsof alles wat voor en na ons zat rechtstreeks uit het kleine huis op de prairie kwam, en dat wij een beetje het kwaad waren.”

Michael kreeg nog een flinke klap extra door de publicatie van de veelbesproken biografie van wielrencollega Thomas Dekker, die onverbloemd zijn versie opschreef van alles wat er in de wielerwereld achter de schermen gebeurde. “Nadat het boek was uitgekomen, liep ik maandenlang rond met een gevoel van – niet dat ik hem iets aan wilde doen of zo – dat ik een keer gerechtigheid moest halen. Het is een heel slechte gedachte en daar ga je je heel slecht door voelen. En dan kom je eigenlijk in een soort depressie terecht. Daar heb ik echt wel last van ondervonden. En nog steeds.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marc in De Gevaarlijkste Wegen: 'We hebben elkaar rustig gehouden'

De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld is elke zondagavond om 21:25 uur te zien op NPO 3. Aflevering terugzien kan hier.