Beeld © BNNVARA

Populaire Oogappels genomineerd voor Zilveren Nipkowschijf

20 mei 2020 18:22

De NPO-hits 'Oogappels', 'Frontberichten' en 'Brieven aan Andalusië' zijn dit jaar de drie genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf 2020. De winnaar wordt gekozen en bekendgemaakt op donderdag 25 juni.

"Kijkers van alle leeftijden kunnen zich herkennen in de warmte en benauwenis van de familie"

De BNNVARA-serie Oogappels volgt vier verschillende gezinnen waarin de ouders worstelen met de opvoeding van hun kinderen. De lat van de ouders ligt echter wel hoog, want het leven is volgens hen immers maakbaar en moet vooral perfect zijn. Dat gaat alleen een beetje lastig als de kinderen verre van perfect zijn en de ouders zelf ook maar wat aanmodderen

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Groen licht voor derde seizoen Oogappels

De serie is geregisseerd door Will Koopman, de derde reeks is in de maak. Onder meer Bracha van Doesburgh, Malou Gorter, Ramsey Nasr, Maryam Hassouni, Jeroen Spitzenberger, Eva van der Gucht en Mike Libanon spelen mee in de serie. De jury prijst Oogappels vanwege de herkenbaarheid "voor iedereen die ouder of kind is. Kijkers van alle leeftijden kunnen zich herkennen in de warmte en benauwenis van de familie."

Frontberichten (ook BNNVARA) wordt geprezen als beste tv-initiatief dat uit de coronacrisis voortkomt. "Als we het gevecht tegen het virus een oorlog kunnen noemen, dan werd in Frontberichten rechtstreeks verslag gedaan uit de loopgraven, door de mensen met de geweren en bajonetten in de hand", aldus de jury.

Reisverslaggever Stef Biemans heeft met de VPRO-serie Brieven aan Andalusië volgens de jury "een wonderschone serie gemaakt. Hij doet niet alleen verslag van het tussen traditie en globalisering meanderende leven in Zuid-Spanje, maar de reeks wordt geleidelijk aan steeds meer een verslag van zijn eigen migratie, met vrouw en kinderen, vanuit Nicaragua."

Een speciale vermelding geeft de jury aan het programma 100 dagen voor de klas van Tim den Besten en Nicolaas Veul. De uitreiking van de oudste en belangrijkste televisieprijs van Nederland vindt plaats op 25 juni. Het zal een sobere ceremonie zijn, vanwege de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Matthijs van Nieuwkerk krijgt Ere-Zilveren Nipkow overhandigd

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!