Beeld © BBC

Omstreden Fawlty Towers-aflevering tóch weer te zien

13 juni 2020 13:42

De 'Don't Mention The War'-aflevering van 'Fawlty Towers' werd verwijderd omdat er racistische referenties in werden gemaakt. Veel fans van de show waren niet tevreden met deze keuze en inmiddels heeft UKTV de aflevering toch weer online gezet.

"De verwachting is dat het er binnen paar dagen weer opstaat"

De omstreden Fawlty Towers-aflevering The Germans komt toch weer terug op de streamingdiensten van UKTV. In de episode zien we Basil Fawlty, gespeeld door John Cleese, die Duitse hotelgasten wil amuseren en zijn werknemers kunnen het niet laten om de Tweede Wereldoorlog telkens weer op te brengen. De verwijdering van de aflevering zorgde voor woede bij zowel de fans als bij acteur John Cleese. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

John Cleese haalt uit naar BBC voor verwijderen Fawlty Towers

UKTV, wat het eigendom is van BBC, heeft toch besloten om de aflevering weer online te zetten. "We zetten al een waarschuwing bij andere klassieke comedytitels", klinkt het statement. "We zullen extra richtlijnen en waarschuwingen toevoegen wanneer de aflevering wordt afgespeeld, om zo te duiden op de eventuele beledigende inhoud en taal. Wanneer dit er is, zullen we de Fawlty Towers-aflevering weer online zetten. De verwachting is dat het er binnen paar dagen weer opstaat." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Ook Fawlty Towers-aflevering offline gehaald

De BBC-streamingdienst belooft hun content beter te evalueren en de nieuwe richtlijnen en waarschuwingen toe te voegen bij meer titels. De reden dat de Fawlty Towers-episode eraf werd gehaald, heeft te maken met de racistische taal die werd gebruikt tegen een cricketteam uit West-Indië. Bovendien wordt Basil behandeld door een zwarte arts in het ziekenhuis, waar hij nogal van onder de indruk is. Niet alleen Fawlty Towers werd verwijderd, ook Little Britain zag afleveringen verdwijnen door de sensitieve inhoud. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!