Beeld © VH1 / Pride

Mayday over Drag Race Holland: 'Laten zien dat het kunst is'

01 augustus 2020 15:13

'Rupaul's Drag Race' komt naar Nederland, zo werd vorige week bekendgemaakt door niemand minder dan RuPaul zelf. De Nederlandse werktitel is 'Drag Race Holland' en zal exclusief bij Videoland verschijnen. Diva Mayday timmert al dertig jaar aan de weg als drag queen en vindt het fantastisch dat de iconische show nu naar Hollandse bodem komt.

"Ze denken vaak dat drag queens gek zijn"

Dat RuPaul's Drag Race een Nederlandse versie krijgt, is voor Mayday geen verrassing. Zelf is ze jaren geleden namelijk al begonnen met kijken welke opties er daarvoor waren. "Dat was niet zo makkelijk toen", vertelt ze aan RTL Boulevard. Uiteindelijk heeft Vincent TV de rechten bemachtigd en zal de show naar alle waarschijnlijkheid dit najaar op Videoland verschijnen.

Daar is Mayday bijzonder enthousiast over. "Het is een super tof concept", vertelt ze. "Het laat de professionaliteit van drag zien, zodat het meer op waarde geschat wordt." Mayday is van mening dat Nederlanders lang niet altijd door hebben dat drag een kunstvorm is. "Ze denken vaak dat drag queens gek zijn, of dat het niet gezond is. Ik heb alles wel naar m'n hoofd gehad. Daarom ben ik zo blij dat de meiden nu kunnen laten zien dat drag echt een kunstvorm is."

Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

RuPaul's Drag Race krijgt Nederlandse versie bij Videoland

Mayday is geen vreemde van misschien wel de bekendste drag queen ooit: RuPaul zelf. Ze hebben zelfs een aantal keer samengewerkt. "Ik heb haar ook naar Nederland gehaald, speciaal voor mijn verjaardag. We hebben nog steeds regelmatig contact met elkaar. Het is een goede vriendin."

Mayday is benieuwd hoe de show, die in Amerika gewoonlijk erg over the top is, in Nederland zal zijn. "Wij zijn toch een stuk nuchterder dan die Amerikaanse meiden", legt ze uit. De acteer-opdrachten die de Amerikaanse queens vaak moeten voltooien, zitten vol drama. "Daar zijn wij hier niet zo van, dus ik ben benieuwd."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

RuPaul: 'Ik kan Drag Race oneindig lang blijven doen'

Zelf doet Mayday niet mee aan Drag Race Holland. Die ambitie heeft ze overigens ook niet. "Ik heb te lang en te hard gewerkt om te strijden tegen al die jonge meiden, die bovendien ook nog vijftien kilo lichter zijn." Maar dat sluit een eventuele andere rol in het programma niet uit. Zo zou Mayday graag de Nederlandse Michelle Visage worden, een vast jurylid in het programma. "Ik heb in het buitenland gewerkt én heb de expertise." Maar of die rol haar ook toebedeeld is? "Daar mag ik niets over zeggen."

Dat Mayday zelf niet meedoet, betekent juist dat ze voor andere queens kan juichen. Zelfs is ze van twee meiden ongelooflijk fan. Ten eerste: Janey Jacké, die ook te zien was in het meest recente seizoen van All Together Now. "Dat is iemand die heel professioneel is, een echte entertainer. Als zij erin zit, kan ze het ver schoppen. Ik ben fan van haar."

Iemand anders die Mayday graag in het deelnemersveld ziet, is Envy Peru. Deze queen wordt op Instagram gevolgd door een paar van de grootste Drag Race-sterren ter wereld, zoals Bianca Del Rio. "Iedereen vreest voor haar, want zij is degene waar iedereen voor uitkijkt in de Nederlandse drag scene."

Iemand anders die wellicht mee kan doen, is Abby OMG. Deze queen heeft Braziliaanse roots en vormt een deel van de groep Mermaids Mension, samen met twee anderen. Ook won ze al meerdere Europese prijzen.

Een andere mogelijk kandidaat is Sederginne, die al sinds 2008 bezig is als drag queen. Deze dame staat bekend om haar komische kwaliteiten, maar is ook niet vies van een extravagante outfit.

Mama Queen focust op fashion en laat keer op keer mensen versteld staan van wat ze draagt. Ze is bijzonder lang en een geduchte kandidaat voor de titel van Miss Drag Race Holland.

Megan Schoonbrood: die kennen de kijkers van Utopia misschien wel. Daar deed ze namelijk mee als Michael. In haar vrije tijd is Michael een drag queen die optreedt met de naam Megan. Ze houdt wat meer van volkse muziek, waarmee ze zich onderscheidt van de meeste concullega's.

Madame Madness is een andere queen die zomaar in de werkroom zou kunnen verschijnen. Ze heeft een andere stijl dan alle bovenstaande dames: zij laat haar baard namelijk staan. Bovendien is ze met haar unieke kijk op drag echt iemand om voor op te passen.

Wie Drag Race Holland gaat presenteren, is nog niet bekend. In de podcast Pruikentijd denken twee echte fans - en kenners van de Nederlandse drag community - echter wel te weten wie de stiletto's van RuPaul mag vullen: Fred van Leer wordt namelijk genoemd als mogelijke presentator.

Naar alle waarschijnlijkheid zal Drag Race Holland vanaf september te zien zijn op Videoland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!