Gerard Joling Beeld © ANP

Nieuw programma Gerard Joling uitgesteld

23 september 2020 19:09

Het nieuwe programma 'Joling en de buitenlanders' zal voorlopig niet worden uitgezonden, zo laat RTL aan RTL Boulevard weten. Content Directeur Peter van der Vorst (48) heeft dit besluit genomen, nadat Gerard Joling (60), die het programma zou presenteren, verschillende negatieve reacties heeft ontvangen. Ook speelt mee dat de tijdsgeest waarin het programma is opgenomen niet meer in de tijdsgeest van dit moment past.

"Het draagt bij aan de kennis die we hebben en elke dag vergaren over stereotypering en beeldvorming"

Eerder deze maand ontstond er al de nodige ophef rondom het programma. Emma Curvers, tv-recensent van De Volkskrant kaartte in haar column al de vele negatieve reacties aan. Die volgden nadat er op Facebook een oproepje werd geplaatst door de redactie voor Marokkaanse dames die eventueel mee wilden werken aan Joling en de buitenlanders. Onder de inmiddels verwijderde post verschenen talloze reacties en werd onder meer opgeroepen tot een boycot van het programma.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gerard Joling maakt serie over buitenlandse culturen

In het programma Joling en de buitenlanders zou Gerard Joling op bezoek gaan bij mensen uit andere culturen. Vorig jaar werd het programma officieel gepresenteerd door RTL, maar de zender laat nu weten de nodige aanpassingen te gaan doorvoeren na de vele reacties.

"De opdracht voor het programma ‘Joling en de buitenlanders’ is anderhalf jaar geleden gegeven aan Vincent TV. Het programma is nog steeds volop in productie, omdat er vertraging is opgelopen door het coronavirus. We zijn op de hoogte van de reacties op het concept. We begrijpen ze en zijn er blij mee. Het draagt bij aan de kennis die we hebben en elke dag vergaren over stereotypering en beeldvorming. We houden die kennis actief op peil door zelf veel onderzoek te doen en met experts te praten. We gaan samen met producent Vincent TV in gesprek over de verdere invulling van het programma. Want we willen allemaal dat dit programma begrip en verbinding brengt. Het programma krijgt een andere naam en we kijken kritisch naar het materiaal dat al is gedraaid en wat er nog wordt gedraaid. We verwachten dat het programma in 2021 in de schema’s komt te staan", luidt het statement. 

De presentator heeft zich in het verleden weleens kritisch geuit over de komst van buitenlanders naar ons land, maar wilde met dit programma juist vooroordelen weghalen. "Het gaat een beetje over de vooroordelen die wij als Nederlanders, en ikzelf ook, hebben over buitenlanders. Dat is nogal confronterend moet ik zeggen", zo vertelde de presentator eerder over het project.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder Gerard Joling lelijk ten val gekomen

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!