Beeld © EO

Waar doen ze het van?-kijkers verbolgen: 'Schulden en toch roken'

24 september 2020 11:41

De eerste aflevering van 'Waar doen ze het van?' heeft gisteravond flink wat losgemaakt bij televisiekijkend Nederland. Waar de ene familie ruim 130.000 euro per maand op de rekening bijgeschreven ziet worden, moet een ander gezin het zien te rooien met 300 euro per maand. Niet de inkomsten, maar de uitgavenpatronen leiden echter tot verontwaardiging.

"We bleven met een flinke restschuld achter"

De kijkers van het EO-programma raken niet uitgepraat over de familie De Vrind. Ouders Jilke en Marco vertellen dat ze momenteel in diepe schulden zitten door een hypotheekachterstand en er alles aan doen om in de schuldsanering te komen. Mocht dit lukken, dan kunnen zij over drie jaar met een schone lei beginnen. 

De familie heeft een schuld van 75.000 euro, veroorzaakt doordat de hypotheek van hun huis zeven maanden lang niet werd afgeschreven. "En toen trok de bank aan de bel. (…) Het huis is toen verkocht en we bleven met een flinke restschuld achter." Momenteel moet het gezin rond zien te komen van 300 euro per maand, maar de kijkers reageren verbijsterd als ze hun uitgavenpatroon zien.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Steenrijk, Straatarm-kijker niet te spreken over onvermogend gezin

Zo heeft de familie een behoorlijk aantal huisdieren: zeven katten, een konijn en drie vissen. Daarnaast roken beide ouders. Daar geven ze 26 euro per week aan uit, een derde van het weekbudget. Jilke en Marco willen wel stoppen, 'maar zolang wij nog in deze stressvolle situatie zitten, is het ontzettend moeilijk', aldus Marco.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ex-vriend Roxeanne Hazes te zien in Steenrijk, Straatarm

Waar doen ze het van? is elke woensdagavond om 21.35 uur te zien op NPO 1. De aflevering terugzien kan hier. Het programma doet denken aan Steenrijk, Straatarm. Hierin ruilen de rijke en arme gezinnen voor een week van leven. Als ze dan een flinke smak geld krijgen, kunnen de kijkers rekenen op een hartverscheurende reactie zoals hieronder. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!