Opsporing Verzocht Beeld © Elvin Boer

Inperking Opsporing Verzocht vooralsnog niet van de baan

03 november 2020 15:55

Minister Arie Slob (58) kan niets doen aan de plannen die de NPO heeft om het programma 'Opsporing Verzocht' in te perken. Wettelijk is vastgelegd dat een bewindspersoon zich niet inhoudelijk mag bemoeien met keuzes van de media, zei hij dinsdag tijdens het vragenuurtje. "Dat is een rode lijn die ik niet over mag gaan."

"Het onderwerp is niet van tafel, maar alleen de vorm staat ter discussie"

50PLUS-Kamerlid en voormalig tv-presentatrice Léonie Sazias vroeg hem om bij de publieke omroep aan te dringen op het behoud van het programma zoals het nu is. Volgens haar is het programma over politiezaken, waarin kijkers wordt gevraagd om informatie en ook tips worden gegeven, van groot algemeen belang. Bovendien zijn het vooral ouderen die het programma waarderen en het op televisie bekijken en niet via internet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

NPO zet het mes in Opsporing Verzocht, politie woest

Ze wees erop dat de politie woedend is dat de NPO de wekelijkse uitzending van 50 naar 30 minuten wil inkorten, later op de avond wil uitzenden en de zomerstop wil verlengen van zes naar veertien weken. "Criminelen houden geen zomervakantie", haalde het Kamerlid de politie aan. Ze wil op zijn minst dat Slob zich uitspreekt over het grote belang van dit televisieprogramma.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

NPO blijft achter beslissing over Opsporing Verzocht staan

Maar de minister hield het erop dat hij het belangrijk vindt dat politieberichten aan de orde komen. Volgens hem denkt de NPO na over andere vormen en platforms om aandacht hieraan te schenken. "Het onderwerp is niet van tafel, maar alleen de vorm staat ter discussie", aldus de minister. Ook CDA en SGP benadrukten het grote maatschappelijke belang. Zo zou een derde van de zaken worden opgelost die in het AVROTROS-programma zijn geweest.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!