Beeld © Jinek/RTL

De meest onvergetelijke Jinek-fragmenten van dit seizoen

06 november 2020 08:23

Van Famke Louise's ondoordachte hashtag tot het spraakmakende interview met Akwasi en alles daartussenin: Eva Jinek (42) heeft er een enerverend seizoen van haar programma 'Jinek' op zitten. Vanavond is alweer de laatste uitzending. Hoog tijd om terug te blikken op de momenten waarbij je vol ongeloof, met tranen in de ogen of een lach op het gezicht naar het programma keek.

"Ik ben een rationeel mens, maar ik dacht echt dat ik nooit meer de oude zou worden"

De tranen tijdens het optreden van Danny Vera

Deze zomer werd bekend dat de langgekoesterde wens van Danny Vera en zijn partner in vervulling is gegaan: het koppel verwacht hun eerste kindje samen. Voor de ongeboren spruit schreef Danny het nummer 'For Someone I Still Don't Know', dat hij vervolgens zenuwachtig in Jinek ten gehore bracht. Als je het nog eens terugluistert, snap je waarschijnlijk waarom Eva tot tranen geroerd is. "Ik kan hier helemaal niet tegen", huilt de presentatrice. "Ik vind het zo leuk dat het gebeurd is. Sorry, hoor."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Televizier-kijker geraakt door eerbetoon van Danny Vera

Akwasi en de Dam-ophef

In juli van dit jaar kreeg rapper Akwasi niet alleen bijval vanwege zijn optreden op de Dam in Amsterdam voor de Black Lives Matter-beweging, maar ook veel kritiek. De rapper zei onder meer dat hij Zwarte Piet in het gezicht zou trappen als hij hem in november tegenkwam. In Jinek schoof hij aan om te praten over de demonstratie. Vorige week keerde hij terug (zie fragment hierboven) om terug te blikken op de afgelopen maanden.

Na zijn optreden op de Dam werd Akwasi bedreigd en kwamen er aangiftes tegen hem binnen. Ook dreven zijn oude, haatdragende tweets over Zwarte Piet naar boven. Later werd de rapper het onderwerp van de veelbesproken grap van Johan Derksen in Veronica Inside

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Akwasi reageert op uitspraken Dam: 'Heb me laten meeslepen'

Famke Louise doet niet meer mee (en leest dat voor vanaf een spiekbriefje)

Eva wist Famke Louise dezelfde dag te strikken voor haar programma toen ze de hashtag 'Ik doe niet meer mee' het wereldwijde web opslingerde. Met de hashtag nam de rebellerende rapper afstand van het coronabeleid van de overheid. Dat deed ze in het programma nogmaals, waarna ze onvoorbereid haar onsamenhangende verhaal van een briefje las. 

Door haar ontmoeting met ic-arts Diederik Gommers in diezelfde uitzending nam Famke uiteindelijk zélf afstand van de Ik doe niet meer mee-beweging en stelde ze haar mening 180 graden bij. Met Gommers is er nog maar weinig contact, maar ze draagt nu wel netjes een mondkapje.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder Famke Louise had slapeloze nachten na #Ikdoenietmeermee

Niemand hield het droog bij Bibian Mentel

In oktober was de voormalige snowboard-kampioen bij Jinek te gast om haar bijzondere documentaire LEEF onder de aandacht te brengen. Bibian heeft voor de veertiende keer de diagnose kanker gekregen en via deze documentaire laat ze Nederland zien hoe ze daarmee omgaat. Afgelopen kerst had haar laatste kerst kunnen zijn, maar mede dankzij haar eeuwig halfvolle glas kan ze nog steeds haar verhaal vertellen.

"Ik wil zo graag meer mooie herinneringen maken", vertelde de snowboardster openhartig. In de docu wil ze laten zien dat ze nog altijd strijdlustig is en 'danst met de dood'. "Ik wil dat er een grens zit aan mijn verdriet. We zeggen altijd, even janken en dan is het weer oké. Ik hoop dat het inspirerend is voor anderen die in zo’n situatie zitten", legt ze uit. Niet alleen Eva Jinek vocht tegen de tranen toen Bibian haar verhaal vertelde, ook de kijkers thuis hielden het niet droog.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Emotionele Bibian Mentel: 'Wil niet doodgaan in het ziekenhuis'

Eva's strijd tegen zwangerschapsvergiftiging

Naar aanleiding van het aangrijpende verhaal van Chahinda Ghossein-Doha en haar onderzoek naar placenta's deed Eva in haar programma een boekje open over de ziekte na haar bevalling, nu twee jaar geleden. 

Chahinda Ghossein-Doha heeft met dat onderzoek aangetoond dat de placenta van een zwangere vrouw veel informatie bevat over mogelijke zwangerschapsvergiftiging en de gevolgen daarvan. "Uiteindelijk ga je 400 placenta's onderzoeken, daar zit die van mij bij. Je vroeg me of ik mee wilde doen, niet wetende dat ik later zelf zwangerschapsvergiftiging zou krijgen", vertelt Eva in de uitzending.

"Wat ik toen dacht, was: ik weet niet of ik ooit nog beter word. (…) Ik voelde me destijds slecht, heel slecht. Ik ben een rationeel mens, maar ik dacht echt dat ik nooit meer de oude zou worden. Ik voelde me er heel ongelukkig over." Eva heeft in deze periode veel steun gehad aan haar familie. "Zelfs dan wist ik niet of iemand begreep wat ik voelde."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eva Jinek openhartig over ziekte na bevalling: 'Voelde me heel slecht'

Connie Witteman en Maxim Hartman gaan hard tegen hard

Ter ere van het tienjarig bestaan van Instagram schoven Connie en Maxim aan in Jinek om te praten over het sociale medium. Dit resulteerde echter in een flinke botsing. Maxim greep de uitzending aan om zijn ongenoegen over het populaire Instagram-account van Connie te uiten.

"Jij deelt best wel veel privé-dingen. Waarom doe je dat?", vraagt de presentator zich af. "Dan heb ik een oplossing voor je: ontvolgen", geeft Connie als tip. Maxim legt uit dat hij haar niet volgt, en dat hij nooit iets over zijn persoonlijke leven zal delen. "Daarom heb jij het over containers en ik het over het leven", sneerde Connie vervolgens.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Maxim Hartman reageert na felle discussie met Connie in Jinek

De 'flikker'-uitspraak werd Ali B niet in dank afgenomen

Ali B vertelde in &C dat hij homoseksuelen nog altijd 'flikker' noemt en dat ook niet wil veranderen. Dit viel bij velen niet in goede aarde, ook niet bij Eva. Volgens de rapper vertelde hij het anders aan de interviewer dan het nu in de media lijkt: "Onder mijn vrienden gebruik ik dat [woord]. Mijn vrienden en ik zijn best wel grofgebekt tegen elkaar." Hij heeft het interview niet teruggelezen en daar heeft hij spijt van, omdat hij het dan had 'kunnen nuanceren en in perspectief' kunnen plaatsen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter over 'flikker'-uitspraak Ali B: 'Van geen kwaad bewust'

Glennis Grace in tranen door racisme

Glennis Grace was te gast bij het programma om te spreken over de ophef die ze had veroorzaakt nadat ze een 13-jarige jongen, die haar racistische privéberichten had gestuurd, met naam en foto te kijk zette. Om duidelijk te maken hoe ver het racisme op dagelijkse basis gaat, nam de zangeres privéberichten mee.

Toen Eva dit voorlas, brak Glennis. "Ik denk elke keer: mijn huid is nu zo dik, het kan mij niet meer raken, maar als ik dan al die berichten krijg, dan verbaas ik mezelf erover dat het me wel nog raakt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Glennis Grace laat weer van zich horen na racistische berichten

Krachtige Linda Hakeboom over haar kankerverhaal

Het laatste, maar zeker niet het minste fragment is een recente. Linda Hakeboom dacht meteen nadat ze de diagnose borstkanker kreeg dat haar dagen geteld waren. "Je houdt er rekening mee dat het over is", zei de documentairemaakster en presentatrice. Dat gevoel ebt inmiddels ook 'erg weg', vervolgt Linda.

"Ik ben heel vaak patiënt, maar als ik me goed voel ook heel erg niet. Hiervoor zijn alle dagen een gegeven en nu zijn alle dagen mij gegeven. Ik ben er, krijg een hele zware behandeling maar het gaat." Haar verhaal over borstkanker maakte vanzelfsprekend indruk op de Jinek-kijkers. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Jinek-kijkers onder de indruk van krachtige Linda Hakeboom

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!